Egészség

Ez az étel rontja az egészséget

Napi egy adag is elég

A kutatók két önkéntes csoport étrendjét elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy létezik olyan élelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztása kevesebb mint egy hónap alatt veszélyes elváltozásokat okoz a szervezetben – írja a Sports.kz az RG.ru-ra hivatkozva.

Ez az étel rontja az egészséget
A különféle croissant-ok is növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

„A tudósok rájöttek, hogy milyen étel veszi el az egészségét mindössze egy hónap alatt azáltal, hogy megváltoztatja a vérét” – áll az RG.ru weboldalon megjelent cikk címében.

Amint azt az Oxfordi Egyetem tudósai megállapították, az új kutatások kimutatták, hogy a különféle croissant-ok, sütemények vagy más, telített zsírokban gazdag élelmiszerek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – mindössze egy adag elég hozzá naponta.

Az önkénteseket két csoportra osztották. Az első csoportba tartozó emberek több hétig megengedték maguknak a telített zsírokat tartalmazó ételeket – különféle desszerteket. A második csoportba tartozó résztvevők zsírokat kaptak, főleg halból, diófélékből és olívaolajból.

A Pronews.gr szerint azoknál, akik magasan feldolgozott, magas telített zsírtartalmú ételeket fogyasztottak, egyértelműen romlottak a legfontosabb egészségügyi mutatók, és változást mutattak a vérükben.

Összességében ezek a szív- és érrendszeri és anyagcsere-problémák magasabb kockázatával jártak együtt. Így romlott az össz- és a „rossz” koleszterin szintje (átlagosan 10 százalékkal), és nőtt a zsír százaléka a májban.

A többszörösen telítetlen zsírokat fogyasztók viszont 10 százalékkal csökkentették az össz- és az LDL-koleszterinszintet.

Nikola Srnik kutatásvezető megjegyezte, hogy „az elfogyasztott zsír típusa fontosabb a szív egészsége szempontjából, mint az elfogyasztott zsír mennyisége”.

„A legfontosabb megállapítás azonban az, hogy milyen gyorsan következnek be a veszélyes változások” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy három hét néha elég ahhoz, hogy a túlsúly megjelenése nélkül is megnőjön a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó írásaink