Egészség

Milliók kockáztatják a gyógynövények által okozott májkárosodást

A kurkumától a zöld teáig számos olyan növényi anyag van, amelyet általában gyógynövényként használunk

A Michigani Egyetem új felmérése szerint az Egyesült Államokban akár 18,6 millió ember is használ legalább egyet ezek közül a májkárosító potenciállal rendelkező gyógynövényes szerek közül. Ha mértékkel használjuk, az olyan gyógynövények, mint a zöld tea és más növényi eredetű étrend-kiegészítők előnyösek lehetnek számunkra – írja a ScienceAlert.

Milliók kockáztatják a gyógynövények által okozott májkárosodást
A kurkumát is mértékkel kell fogyasztani, mert túladagolása rossz hatással lehet a szervezetre (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Koncentrált formában, például kapszulákban könnyebb túladagolni őket. A gyógynövények okozta májproblémák miatti a kórházi kezelések világszerte növekednek.

„A gyógynövényes és étrend-kiegészítők biztonságossága és hatékonysága nem jól megalapozott, mivel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nem írja elő a forgalomba hozatal előtti humán farmakokinetikai vagy prospektív klinikai vizsgálatokra vonatkozó szabályozási követelményeket” – figyelmeztetnek tanulmányukban Alisa Likhitsup hepatológus és munkatársai.

A kutatók a felmérés során 9685 ember adatait felhasználva megállapították, hogy a hat leggyakrabban fogyasztott gyógynövénykészítményt jellemzően olyan állapotok kezelésére használják, mint a magas koleszterinszint, a depresszió és a fájdalom, és gyakran májkárosodással is összefüggésbe hozzák őket.

„A leggyakrabban érintett termékek közé tartozik a kurkuma, a zöld tea kivonat és a Garcinia cambogia, potenciálisan súlyos, sőt halálos májkárosodással” – magyarázza Likhitsup és csapata.

A májkárosodást nehéz lehet diagnosztizálni, amíg nem válik súlyossá. A tünetek közé tartozik a fáradtságérzet, az alacsony étvágy és a fogyás. A kritikus károsodás megakadályozza, hogy a máj megfelelően feldolgozza a vörös-narancssárga bilirubint, ami felhalmozódáshoz vezet, ami a bőrön sárga színárnyalat formájában látható.

A gyógynövény-kiegészítők használata gyakoribb a krónikus betegségekben, többek között ízületi gyulladásban és cukorbetegségben szenvedők körében – állapították meg a kutatók. Ezek az emberek általában idősebbek, magasabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkeznek, mint azok, akik nem használnak ilyen kiegészítőket.

„A kurkumatartalmú termékeket leggyakrabban az ízületek egészségére vagy az ízületi gyulladásra használták, mivel elterjedt az a hiedelem, hogy a kurkuma antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet – írják Likhitsup és munkatársai. – Több randomizált klinikai vizsgálat azonban nem tudta bizonyítani a kurkumatartalmú termékek hatékonyságát az osteoarthritisben.”

Ugyanez a helyzet a többi étrend-kiegészítővel is. A nagy médiafigyelem ellenére a klinikai kutatások szerint a kis dél-ázsiai gyümölcs, a Garcinia cambogia nincs jelentős hatással a testsúlyra, ahogy a zöldtea-kivonat sem.

Általánosságban a legbiztonságosabb, ha a megfelelő mennyiségű tápanyagot egészséges táplálkozással visszük be a szervezetünkbe, és csak akkor használjon étrend-kiegészítőket, ha azt diagnosztizált hiány kezelésére ajánlják.

Kapcsolódó írásaink