Egészség

A tudósok bizonyítékot találtak a cukorhelyettesítő eritritol veszélyeire

Jelenleg az eritritol széles körben használatos

A Cleveland Clinic tudósai egy tanulmányt végeztek, amely új bizonyítékot talált arra, hogy az eritritol, a biztonságosnak tartott népszerű mesterséges édesítőszer, egészségügyi kockázatokat jelenthet. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az élelmiszer-szabályozóknak figyelembe kellene venniük ezeket az eredményeket – írta meg a Pravda.

A tudósok bizonyítékot találtak a cukorhelyettesítő eritritol veszélyeire
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A túlsúlyos, szív- és érrendszeri kockázatokkal, cukorbetegséggel vagy metabolikus szindrómával küzdő emberek számára gyakran javasolják a cukor édesítőszerekkel való helyettesítését. Az eritritol, amely 70 százalékban megőrzi a cukor édességét, kukorica erjesztésével készül.

Jelenleg az eritritol széles körben használatos, mivel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az „általánosan biztonságosnak elismert” (GRAS) összetevők közé sorolja. A MedicalXpress által idézett új tanulmány azonban rámutat a használatának lehetséges kockázataira.

Egy tudóscsoport tavalyi tanulmánya szerint a magas eritritol-szintű szívbetegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos szívszövődmény a következő három évben, mint azoknál, akiknél alacsony volt az eritritol-szint. Az eritritol aktiválja a vérlemezkéket, ami növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát. A cukornak nincs ilyen hatása.

Az új tanulmányban a tudósok az eritritol trombocitákra gyakorolt hatását vizsgálták, amikor olyan dózisban fogyasztották, amely jellemzően egy cukormentes üdítőben vagy muffinban található. 20 egészséges önkéntesnél az eritritol átlagos szintje az ilyen termékek fogyasztása után több mint ezerszeresére emelkedett a kiindulási szinthez képest. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a résztvevőknél megnövekedett a vérrögképződés az eritrit fogyasztása után, de glükóz fogyasztása után nem tapasztaltak változást.

A tanulmány társszerzője, W.H. Wilson Tang, a Cleveland Clinic szívelégtelenség és szívátültetés kutatásának igazgatója aggodalmát fejezte ki, hogy egy normál adag eritrittel édesített étel vagy ital drámaian serkentheti a vérrögképződést. Úgy véli, hogy az eritritolt és más édesítőszereket értékelni kellene a lehetséges hosszú távú egészségügyi hatások szempontjából.

Kapcsolódó írásaink