Egészség

A gasztroenterológus megnevezi a hat legjobb ételt a máj egészségéért

A zsírhepatózist az étrendben lévő nagy mennyiségű szénhidrát idézi elő

A máj egy természetes szűrő az emberi szervezetben, amely mindennap eltávolít belőle mindent, ami felesleges. Az életkor előrehaladtával azonban egyre rosszabbul kezd működni. Nuria Dianova gasztroenterológus és táplálkozási szakértő a Vechernyaya Moskva című lapnak nyilatkozott – írja a Sports.kz.

A gasztroenterológus megnevezi a hat legjobb ételt a máj egészségéért
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/LDA

Megjegyezte, hogy kortól függetlenül a férfiak és a nők gyakran szenvednek májzsíros hepatózisban, amit jól kezel a különböző termékekben található metioninsav.

„A zsírhepatózist az étrendben lévő nagy mennyiségű szénhidrát idézi elő, amely trigliceridekké alakul és lerakódik a májban, a hasnyálmirigyben és a szívburokban. A metionin ez ellen küzd” – számolt be Dianova.

Elmondása szerint a metioninsav olyan élelmiszerekben található meg, mint:
a zabkása és keksz, müzli és müzliszeletek.
„Önmagában a zabpehely nem laktató, bár őrülten hasznos. Az élelmi rostok mellett a metionin nevű aminosavat tartalmazza. Ez jótékony hatással van a zsíranyagcserére” – magyarázta az orvos.

Nem rossz hatással van a májra a zabpehelykeksz. De kívánatos, hogy magunk készítsük el – hangsúlyozta a gasztroenterológus.
„Alapként vehetünk tojásfehérjét, és további természetes összetevőket, például érett banánt, aszalt gyümölcsöt is belekeverhetünk, fontos, hogy igyekezzünk kerülni a nagy mennyiségű cukrot. Ha maga készíti a zabpelyhes kekszet, és péksütemények helyett azt nassolja, az pozitív hatással lesz a májra” – biztosította Dianova.

A zabkása jó alternatívája a szakértő szerint a müzli. Jó összetételével sokkal táplálóbb, mint a hagyományos zabpehely, de kisebb mennyiségben kell fogyasztani.
„Egy felnőtt számára egy hozzávetőleges adag 50 gramm. Ez táplálóbb termék, mint a zabpehely, különösen, ha egy darab sajttal és gyümölccsel egészítjük ki” – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő.
A müzliszeletek is jó helyettesítői lehetnek a zabpehelynek, de fontos, hogy jó összetételűeket válasszunk – tette hozzá Dianova.

Túró
„A túróban is megtalálható a metioninsav, amely a zsírmájhepatózis ellen küzd” – mondta a doktornő. Figyelembe kell azonban venni a túró zsírtartalmát.
„Ennek két és hét százalék között kell lennie. A túrótorta készítésénél pedig még kevesebb – nulla és két százalék között” – mondta a szakértő.

A csipkebogyó oldata vagy főzete
Az orvos szerint a csipkebogyó oldata vagy főzete vitaminizáló és koleretikus (koleretikus – jegyezzük meg „VM”) hatású.
„Jótékonyan hat a máj és az epehólyag működésére – magyarázta Dianova. – Ha egyesek számára ez az ital savanyúnak tűnik, akkor a főzés során stevialeveleket adhatunk a főzethez, hogy édes-savanyúvá tegyük” – tette hozzá a táplálkozási szakember.

Kapcsolódó írásaink