Egészség

Hogyan hat az omega–3 az agyra?

Nagy mennyiségben találhatók meg az agysejtekben, egészségesen tartják a sejtmembránt és elősegítik a neuronok közötti kommunikációt

A The Doctor, az egészséggel és orvostudománnyal foglalkozó tudományos és kognitív tévécsatorna az omega-3 zsírsavak agyra gyakorolt hatásáról beszélt – adta hírül a Sports.kz.

Hogyan hat az omega–3 az agyra?
Képünk illusztráció
Fotó: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP via AFP

„Az omega-3 alapvetően egy népszerű táplálékkiegészítő, amelyet olyan zsíros halfajtákból nyernek, mint a szardínia, a szardella, a makréla és a lazac.

A halolaj alapvetően kétféle omega–3 zsírsavat tartalmaz: eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA). Ezek a savak közismerten nagyon jótékony hatással vannak a szív és a bőr egészségére. Emellett a halolajnak erős hatása van az agyra is.

Hogyan hatnak az omega–3 zsírsavak az agyra?

Ezek a savak az élet minden szakaszában létfontosságúak a normális agyműködéshez és fejlődéshez. Nagy mennyiségben találhatók meg az agysejtekben, egészségesen tartják a sejtmembránt és elősegítik a neuronok közötti kommunikációt. Az omega–3 zsírsavak alacsony szintje felgyorsítja az agy öregedését, és hozzájárul az idősebb felnőttek agytérfogatának csökkenéséhez – magyarázták.

Kapcsolódó írásaink