Egészség

Ezek az ételek aduászok, ha kollagénpótlásról van szó

Számos olyan étel van, ami tartalmaz kollagént, vagy segíti szervezetünket a termelésében

Ma már szinte mindenki tudja, hogy a szép bőr egyik titka a kollagén, ehhez azonban érdemes ezt a néhány ételt beiktatnunk az étrendünkbe, hiszen a HealthLine gyűjtése alapján ezek nem csak tartalmaznak kollagént, de némelyikük még segíti is szervezetünket, hogy magától termelje.

Ezek az ételek aduászok, ha kollagénpótlásról van szó
Sokak szerint a csontleves nagyszerű kollagénforrás, azonban közel sem elég
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Craig Barritt

A kollagén egy olyan anyag, ami hozzájárul bőrünk feszességéhez, azonban ahogyan öregszünk, szervezetünk úgy veszít kollagén termelő képességéből. Ennek okán ahogy öregszünk, úgy válik egyre fontosabbá ennek pótlása, ami több módon is történhet. Az egyik, ha étrend kiegészítők segítségével visszük be a szükséges kollagént, azonban ezeket bizonyítottan rosszabbul hasznosítja szervezetünk, mint a természetes forrásokat.

Ez viszont jó hír, hiszen néhány étel beiktatásával sokat segíthetünk szervezetünknek.

Sokan azt gondolják, hogy a csontleves megfelelő kollagénpótlás, azonban az igazság az, hogy az így készült leves inkább más ásványi anyagokban gazdag, nem kollagénben. A csirke viszont nem véletlen a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen mind kollagénben, mint pedig proteinben gazdag. A hal azonban a legújabb kutatások szerint még a csirkét is veri, hiszen a tengeri halak speciális kollagént tartalmaznak, amit szervezetünk egy tanulmány alapján sokkal gyorsabban és jobban képes hasznosítani. Ami pedig nem maradhat ki a reggeliből, az a tojásfehérje, mert habár kollagént nem, az annak a termeléséhez szükséges aminosavakból azonban annál többet tartalmaz.

Gyümölcsök és zöldségek tekintetében a citrusféléknek, áfonyaféléknek és a trópusi gyümölcsöknek is megvannak a maga előnyei a kollagéntermelés tekintetében. Zöldségek esetén a saláta, bab, fokhagyma, de még a paradicsom és a paprika is mind hozzájárul valamilyen formába kollagéntermelésünkhöz.

A legtöbb felsorolt étel azonban nem csak a kollagéntermelés okán egészséges, így nem csak az erre vágyóknak érdemes beiktatni az étrendjükbe.

Kapcsolódó írásaink