Egészség

Magnéziumhiány és árulkodó jelei

Nem csak lábgörcsök

A magnéziumhiány gyakori állapot, különösen a kórházi betegeknél – írja Dr. Alexander Myasnikov. Adatai szerint a vizsgálatok szerint a betegek mintegy 12 százaléka szenved ennek a fontos nyomelemnek a hiányától. Különösen magas, 60-65 százalék közötti arányt találunk az intenzív osztályos betegek körében – írja a Kubnews.ru.

Magnéziumhiány és árulkodó jelei
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/Collanges

Melyek tehát a magnéziumhiányra utaló jelek? Ezek lehetnek nyíltak és tudatalattiak. A hipomagnezémia fő klinikai megnyilvánulásai közé tartozik a megmagyarázhatatlan gyengeség, az apátia, a kézremegés (remegés) és a lábgörcsök. EKG-változások és szívritmuszavarok is előfordulhatnak – olvasható a Kubnews.ru oldalán.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony magnéziumszinthez gyakran alacsony kálium- és kalciumszint társul. Ezek az elemek összefüggnek egymással, és ha nem ellenőrzi a magnéziumszintjét, és nem állítja helyre, akkor szinte lehetetlen korrigálni az alacsony kálium- vagy kalciumszintet.

A magnéziumhiány különböző rendellenességekkel hozható összefüggésbe, például vesekővel, inzulinrezisztenciával és metabolikus szindrómával, valamint artériás magas vérnyomással. A magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a csökkent szabad magnéziumkoncentráció magas vérnyomáshoz vezethet, és a magnézium táplálékkiegészítés segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Ezenkívül a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a migrénes fejfájással és az asztmával. Egyes tanulmányok szerint a magnéziumterápia hatékony lehet ezeknek a rendellenességeknek a kezelésében.

A magnézium ajánlott étrendi adagja férfiaknál napi 400-420 mg, nőknél napi 310-320 mg.

Kapcsolódó írásaink