Egészség

Reggeli szemváladékozás: veszélyes, és milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

Az ilyen tünetek ugyanis szembetegség jelenlétére utalnak

Elina Santoro, a Szemmikrosebészeti Klinika főorvosa elmondta, hogy veszélyes-e az alvás után megjelenő sárgás és fehéres folyás a szemekből, írja az aif.ru.

Reggeli szemváladékozás: veszélyes, és milyen esetben kell orvoshoz fordulni?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakember szerint az ilyen sárga és fehér képződmények elválásnak számítanak, többnyire nem hordoznak semmilyen veszélyt az egészségre. Leggyakrabban a szem nyálkahártyáját védik így a különböző apró részecskék, pollenek, allergének. Ebben az esetben nincs szükség orvosi felügyeletre.

Az orvos megjegyezte, hogy ha ilyen képződmények folyamatosan és nagy számban fordulnak elő, a szempillák reggel ragadnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az ilyen tünetek ugyanis szembetegség jelenlétére utalnak. Leggyakrabban kötőhártya-gyulladásról van szó.

Ezt a betegséget olyan tünetek is kísérhetik, mint például az idegen test érzése a szemben, a szemnyitás nehézsége, a látáscsökkenés. Fontos, hogy a kezelést minél előbb szemészorvoshoz fordulva kezdjük meg. Semmiképpen sem szabad öngyógyítást végezni.

Néha a folyás allergiás reakció miatt jelentkezik. Ilyenkor könnyezés, duzzanat és viszketés is jelentkezik. Ebben az esetben allergológushoz kell fordulni.

Kapcsolódó írásaink