Egészség

Lehet, hogy daganat áll a háttérben?

Ha ezt észleljük magunkon, ne vegyük félvállról

A rák több fajtájánál tünet lehet az éjszakai izzadás. A probléma az, hogy a nyári nagy melegben sokan úgy gondolják, hogy csak a kánikula miatt vannak álmatlan éjszakáik a kellemetlen izzadás miatt. Azonban súlyos betegség jele is lehet, éppen ezért fontos tisztában lenni a dolgokkal – írta meg az elle.hu.

Lehet, hogy daganat áll a háttérben?
Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de ha a probléma egy ideje fennáll, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Erre figyelmeztetnek az orvosok

Dr. Suhail Hussain háziorvos fontos dologról számolt be:

Az éjszakai izzadás gyakori jelenség, és sokkal valószínűbb, hogy olyan forró, ragacsos éjszakákon fordul elő, mint amilyeneket most tapasztalunk

– kezdte a szakember.

Az ilyen tünetek jelentkezését azonban nem szabad egyszerűen azzal elintézni, hogy „Ó, hát csak meleg van odakint”

– tette hozzá.

Fontos tudni, hogy az éjszakai izzadás lehet valami komolyabb dolog jele, például súlyos fertőzések, a menopauza vagy akár a rák is állhat a háttérben. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de ha a probléma egy ideje fennáll, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni. Daganatos megbetegedések, konkrétan a Hodgkin- és a non-Hodgkin-limfóma is vezethet éjszakai izzadáshoz.

Így lehet megkülönböztetni

A rákos megbetegedéssel összefüggő izzadás általában átázik – szó szerint. Felébredhetünk úgy, hogy a pizsamánk és az ágyneműnk izzadságtól csuromvizes. Ez azonban a meleg miatt annyira nem jellemző, különösen akkor, ha használunk légkondicionálót vagy ventilátort, valamint az ablakokat is nyitva hagyjuk kánikula idején. Szintén figyelmeztető jel, hogy a betegeknél a hidegebb időjárásban is megmarad ez a kellemetlen tünet. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy fontos a kivizsgálás, hiszen a korai diagnózis sok esetben életmentő lehet.

Kapcsolódó írásaink