Egészség

Ezeket az ételeket ne egye, mert rákot okozhat!

Olyan vegyületet tartalmaz, amely születési rendellenességet is okozhat

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik kávéznak, valamint tojást és rizst fogyasztanak, a vérplazmájukban és a nőknél az anyatejben magasabb a mérgező vegyi anyagok szintje. Ez azonban növelheti a rák kialakulásának esélyét – írta meg az Elle.hu.

Ezeket az ételeket ne egye, mert rákot okozhat!
A vizsgálat úttörőnek számít, és valóban rávilágíthat arra, hogy a kávé, a tojás és a fehér rizs szennyezettebb lehet, mint más élelmiszerek (képünk illusztráció)
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Toshiyuki Kon

ERRE FIGYELMEZTETNEK A KUTATÓK

A kávét, rizst és tojást fogyasztóknak érdemes elgondolkodniuk, mivel egy új tanulmány szerint nagyobb mennyiségű mérgező vegyi anyagot vehetnek magukhoz. A kutatás, amely 3000 személy mintáit elemezte, az ezeket az ételeket és italokat fogyasztók vérplazmájában és anyatejében a per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) megemelkedett koncentrációját találta. A vizsgálat úttörőnek számít, és valóban rávilágíthat arra, hogy a kávé, a tojás és a fehér rizs szennyezettebb lehet, mint más élelmiszerek.

Az eredmények határozottan rámutatnak arra, hogy szükség van a környezetvédelemre, és arra, hogy a PFAS-t távol tartsuk a környezettől és az élelmiszerlánctól. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy mindenhol ott vannak, és még akkor is ott maradnak, ha agresszív helyreállításokat végzünk

– mondta Megan Romano, a kutatás vezetője.

EZÉRT OKOZNAK PROBLÉMÁT

Ezeket a vegyületeket arra használják, hogy a termékeket hő- és foltállóvá, valamint víztaszítóvá tegyék, ám a gond az, hogy nem bomlanak le természetes úton, és idővel felhalmozódnak a szervezetünkben. A PFAS-okat számos egészségügyi problémával, köztük rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel és májbetegségekkel hozzák összefüggésbe.

A KÁVÉ, A TOJÁS ÉS A RIZS ÍGY LESZ SZENNYEZETT

A rizs a szennyezett talajból vagy főzőedényekből felszívhatja ezeket a káros vegyi anyagokat, ám az is lehetséges, hogy a vízforrásainkban is jelen vannak. A tyúkok a szennyvíziszaptrágyából vagy akár a takarmányukkal is felvehetik a PFAS-t. Ami a kávét illeti, a kávébabok, a víz és a termesztés során használt talaj mind-mind a szennyeződés forrásai lehetnek. Azt pedig már korábban is tudni lehetett, hogy a tenger gyümölcsei már eddig is erősen szennyezettek voltak ezekkel az anyagokkal.

Sokan szeretnék egyébként, ha ezeket a vegyi anyagokat betiltanák a jövőben. A szakértők szerint a gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és rostokkal teli étrendben általában kevesebb a PFAS-ok szintje.

Kapcsolódó írásaink