Egészség

Fokozódhat a demencia, ha csökken a mobilitás

Kutatások azt mutatják, hogy a mobilitás csökkenése jelentősen fokozhatja a demencia kialakulásának esélyeit – számolt be róla a Nyugdijasok.hu.

Fokozódhat a demencia, ha csökken a mobilitás
A demencia kialakulásában fontos szerepet játszik a mobilitás csökkenése is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Aline Morcillo

Ahogy öregszünk, úgy egyre jobban csökken az izomerő, és ennek következményeként egyre nagyobb kihívást jelenthet a mindennapi tevékenységek elvégzése, legyen szó ülésről, gyaloglásról, felkelésről, illetve a mindennapi tevékenységeink elvégzéséről.

A demencia egyik legszembetűnőbb és legkoraibb jele, hogy nagyon könnyen elfelejtünk dolgokat. Ide tartozhatnak a fontos dátumok, az események és az, hogy egyre több alkalommal kell felírnunk dolgokat, mert nem emlékszünk például, hogy mit hová tettünk el, mit kell vásárolni a boltból, vagy elveszítjük a fonalat, miközben valakivel beszélgetünk.

A másik egyértelmű jel lehet, hogy képtelenek vagyunk bizonyos problémákat megoldani. Mivel a memória ilyenkor már sérül, ezért sérül az a képességünk, hogy tervet dolgozzunk ki vagy végrehajtsuk azt. Azaz nem vagy csak nehezen tudnunk egy-egy problémát megoldani.

A demencia okozta memóriaváltozások miatt egyre nehezebben tudják a betegségben szenvedő emberek elvégezni a napi feladataikat, például nehézséget okozhat a háztartási eszközök használata, de van olyan helyzet is, amikor valaki elfelejt például vezetni, vagy elmegy a boltba, a postára, és nem talál haza.

A demenciával élő emberek gyakran nem emlékeznek dátumokra, nem ismerik fel az évszakokat, és az idő múlását sem tudják értelmezni. Előfordul, hogy nem tudják azokat a dolgokat értelmezni, amelyek nem akkor és abban a pillanatban történnek velük. Előfordulhat az is, hogy összezavarodnak az információik a hét napjaival kapcsolatban.

Gyakran gondjuk akad a vizuális képek és térbeli kapcsolatok megértésében. Látásváltozásokat is tapasztalhatnak ezek az emberek. Egyensúlyi nehézség is kialakulhat esetükben, illetve küzdhetnek még olvasási nehézségekkel is. Problémáik lehetnek a távolság megítélésével, a szín vagy kontraszt meghatározásával, ami többek között a vezetés során jelenthet problémát.

A demenciával élő embereknek nehézségeik lehetnek a beszélgetés követésével, illetve ha csatlakoznak is a beszélgetéshez, sok esetben nem értik az összefüggéseket. Előfordul, hogy éppen értik a hallott szót, be is kapcsolódnak a beszélgetésbe, azonban egy idő után nem folytatják a mondanivalójukat, vagy ismétlik önmagukat Változásokat tapasztalhatnak az ítélőképességükben és a döntéshozatalukban. Időnként hozhatnak olyan döntéseket, amelyek viszont ronthatják az életminőséget.

A demencia személyiségjegy-változásokat és hangulatingadozásokat okozhat. A demens személy zavarodott és gyanakvó lehet, de jellemző lehet még rá a depresszió, a félénkség, a szorongás. Könnyen idegessé válhat, ha a komfortzónáján kívülre kerül.

A különböző demenciák (nem csak alzheimer van) nagyon megterhelik a hozzátartozót is. Fontos, hogy már az egészen enyhe tüneteknél kezdjünk valamit, próbáljuk lassítani a folyamatot.

Számítsunk rá, hogy nyolcvan év felett valószínűleg minden harmadik embertársunkat utoléri. Az idős embernek szüksége van megelőzésként valami agyat serkentő hobbira. Lehet ez sakk, komolyabb gyűjtőszenvedély, vagy akár rejtvényfejtés. És valóban a mozgás is kell, tánc, gyaloglás, kertészkedés és minden olyan dolog, ami megtornáztatja a testet és az elmét.

Kapcsolódó írásaink