Egészség

Az orvos elmagyarázta, hogyan lehet elkerülni a gyomorhurut súlyosbodását

A diagnózis felállításához fontos, hogy a tünetek nyolc hétig fennálljanak

A gyomorhurut nem fájdalommal jelentkezik. A gyomor területén a kellemetlenségek időszakos növekedése egy másik állapotot – funkcionális diszpepsziát – okoz, számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

Az orvos elmagyarázta, hogyan lehet elkerülni a gyomorhurut súlyosbodását
A gyomorhurut tünetmentes betegség, melyet nem az ételek okozzák (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

„A gasztritisz a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A súlyosbodását elavult fogalomként ismerik el. Korábban úgy vették, mint a gyomor környékén jelentkező fájdalmas panaszok szezonális növekedését. Valójában a gyomorhurut tünetmentes betegség, mivel a gyomornyálkahártyán nincsenek fájdalomreceptorok” – magyarázta Anastasia Levitskaya gasztroenterológus.
A gyomorhurut nem jelentkezik fájdalommal, de kezelni kell. A betegséget leggyakrabban a Helicobacter pylori baktérium okozza. Ritkábban a gyomorhurut a szervezet sejtjeit érő immunrendszeri támadással vagy a gyomorba dobott epével függ össze. A gyomorhurutot nem lehet étellel előidézni - hangsúlyozta az orvos.

„Általában a gyomor környékének fájdalmát funkcionális diszpepszia okozza - ez a tünetegyüttes magában foglalja a hasnyálmirigy területén (epigastrium) jelentkező égő érzést, az epigastriumban étkezés után jelentkező túlcsordulás érzését és a korai jóllakottságot. Ezek a tünetek külön-külön vagy együttesen is jelentkezhetnek. A diagnózis felállításához fontos, hogy a tünetek nyolc hétig fennálljanak, és ki kell zárni a szervi betegségeket, például a gyomorfekélyt” – mondta Levitskaya.

A funkcionális diszpepszia súlyosbodását stressz, alváshiány, fertőzések, dohányzás okozhatja. Bizonyos ételek is okozhatják, de minden embernek más-más kiváltó ételek vannak.

„A funkcionális diszpepszia súlyosbodásának elkerülése érdekében nem szabad hosszú szüneteket hagyni az étkezések között, és lassan kell enni. A hideg italok és ételek súlyosbíthatják a tüneteket. Az alkoholt és a zsíros ételeket is legjobb minimalizálni. A kávét és a fűszereket korlátozni kell, ha az illető ezek fogyasztásával súlyosbodó tüneteket észlel. Az is hasznos lehet, ha pszichoterapeutához fordul” – mondta az orvos.
A funkcionális diszpepszia kiváltó oka egyes betegeknél a gyomor fokozott sósavtermelése vagy az arra való érzékenység. Más embereknél a gyomor szervezete nem tud normálisan ellazulni evés után. Emiatt az étel gyorsan bejut a gyomor kivezető nyílásába, az megnyúlik, és az illető gyorsan jóllakik.

„A funkcionális diszpepszia másik oka a gyomor idegvégződéseinek érzékenysége a nyújtásra. Egészséges embereknél ez nem okoz tüneteket. Funkcionális diszpepsziában a nyújtás kellemetlen érzést okozhat. A gyomor-bélrendszeri idegvégződések fokozott érzékenysége más funkcionális betegségekben, például az irritábilis bél szindrómában is megtalálható” – magyarázta Levitskaya.

Kapcsolódó írásaink