Egészség

Ez az élelmiszer káros a cukorbetegeknek?

Hasznos, de káros is lehet

A kukorica gazdag keményítőtartalma megemelheti a vércukorszintet – mondta Evgenia Shriner, az Új Orvostechnológiák Központjának gasztroenterológusa, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai ágának Kémiai Biológiai és Alapvető Orvostudományi Intézetének kutatója az RBC Life-nak.

Ez az élelmiszer káros a cukorbetegeknek?
A kukorica fogyasztása erősíti az immunrendszert (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Kifejtette, hogy cukorbetegség esetén érdemes korlátozni a keményítőtartalmú szénhidrátok fogyasztását. A kukorica éppen az ilyen termények közé tartozik.

Ráadásul a gabonában található durva rost irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. Ezért e növény termése viszonylag ellenjavallt a gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodásában szenvedők számára, különösen hasmenésre való hajlam esetén.

Ha szem előtt tartjuk az élelmiszer ilyen sajátosságait a fogyasztók bizonyos kategóriái számára, a kukorica egyébként számos hasznos tápanyagok forrása. Káliumot, magnéziumot, foszfort, B-vitamint és más mikroelemeket is tartalmaz. Vízhajtó tulajdonságának köszönhetően a kukorica mérsékelt ödémaellenes hatással bír, többek között terhességben is, és enyhítheti az ízületi fájdalmakat ízületi gyulladás és csontritkulás esetén is.

„A kukorica rendszeres fogyasztása csökkentheti a stroke, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel a szervezet megfelelő mennyiségű élelmi rostot, rostot, káliumot, magnéziumot, foszfort, E-vitamint és más, a kukoricában található, az anyagcsere-folyamatokat aktiváló tápanyagokat kap. Ez jobb emberi egészséghez vezet és erősíti az immunrendszert” - jegyezte meg a Rospotrebnadzor.

Kapcsolódó írásaink