Egészség

Rájöttek a rejtett halláscsökkenés okára

A szokásos audiometriai vizsgálatok során nem mutatható ki

A Michigani Egyetem Kresge Institute for Hearing Research tudósai felfedezték, hogy az emberek rejtett halláscsökkenésének oka a belső fül belső szőrsejtjeinek – a hallórendszer receptorainak – szinapszisvesztése lehet – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

Rájöttek a rejtett halláscsökkenés okára
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A tudósok elmagyarázták, hogy a rejtett halláskárosodás a szokásos audiometriai vizsgálatok során nem mutatható ki, de a hangérzékelésben okozhat problémákat. A tudományos közösségben elfogadott, hogy az ilyen rendellenességeket a belső fül szőrsejtjeinek elvesztése okozza. Ezek minden gerincesben a hallórendszer és a vestibuláris apparátus receptoraiként szolgálnak. A szőrsejtek a nevüket a csúcsukon található szőrszálakról – a sejtek antennáihoz hasonló sztereocíliákról – kapták.

Az új tanulmány megállapította, hogy nem maguknak a szőrsejteknek az elvesztése okozza a halláskárosodást, hanem a szinapszisok – az ilyen típusú sejtek és az idegsejtek közötti érintkezési pontok – elvesztése. A szőrsejtek a hanghullámokat szinapszisokon keresztül az agyba küldött jelekké alakítják át.

A kísérlet részeként a tudósok megváltoztatták az egerekben az úgynevezett hallószinapszisok számáért felelős Ntf3 gén kifejeződését. A rágcsálók első csoportját úgy hozták létre, hogy növeljék az Ntf3 aktivitását, amely szupernormális hallással ruházta fel őket. A második csoportba tartozó egereknél az Ntf3-at elnyomták, amelynek következtében csökkent a szőrsejtjeik szinapszisainak száma, és jelentősen romlott a hallásuk.

Az egerek mindegyikén elvégeztek egy prepulzusgátlási tesztet, amely a rövid távú hallási ingerek felfogásának képességét vizsgálja. A tudósok kiszámították, hogy mennyi időbe telt, amíg az állatok reagáltak (megijedtek) egy hangos hangjelzésre. Kiderült, hogy a csökkent szinapszisszámú egereknél lassabb volt a motoros reakció. A nagy szinapszissűrűségű egerek ezzel szemben fokozott hallási információfeldolgozási képességet mutattak.

A tudósok szerint a szinapszisok elvesztése lehet az első „láncszem” a halláskárosodást kísérő folyamatok láncolatában. A kutatók megjegyezték, hogy egyes neurodegeneratív rendellenességek is ilyen patológiával kezdődnek. Feltételezésük szerint a kifejezetten a szinapszisok helyreállítását célzó terápiák kifejlesztése javíthatná a siketség és más betegségek kezelésének hatékonyságát.

Kapcsolódó írásaink