Egészség

Parkinson-kór: kiderült, hogy a bélrendszer szerepe óriási

A bélbaktériumok érintettsége miatt felmerült egy meglepően egyszerű kezelés

A kutatók már egy ideje gyanítják, hogy a bélrendszerünk és agyunk közötti kapcsolat szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában. Most pedig azonosították is az érintett bélmikrobákat, és összekapcsolták a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) csökkent szintjével – írja a Nagoya Egyetem friss kutatását szemlézve a Science Alert, számol be a Hazipatika.hu.

Parkinson-kór: kiderült, hogy a bélrendszer szerepe óriási
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„A B2- és/vagy a B7-vitamin pótlása valószínűleg jótékony hatású a Parkinson-kóros betegek egy részénél” – írják közleményükben a kutatók.

Korábbi kutatások eredményei alapján tudható volt, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek mikrobiomjában változások mennek végbe, már jóval az első tünetek megjelenése előtt. A mostani tanulmány 94 érintett és 73 egészséges japán kontrollbeteg székletmintáját elemezve összehasonlította az eredményeiket Kínából, Tajvanról, Németországból és az Egyesült Államokból származó adatokkal. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a bélbaktérium-közösségek változásai hatására a Parkinson-kórban érintetteknél csökkent a riboflavin és a biotin szintje.

Azt is kimutatták, hogy a B-vitaminok hiánya összefüggött azon molekulák csökkenésével, amelyek segítenek az egészséges nyálkaréteg kialakításában a belekben. Gyanújuk szerint a meggyengült védőréteg a bélrendszer idegrendszerét több olyan toxinnak teszi ki, amelyekkel ma már rendszeresebben találkozunk. Ezek közé tartoznak például a tisztító- és a növényvédő szerek. A kutatók szerint tehát lehetséges, hogy a nagy dózisú B-vitamin megelőzheti a károsodás egy részét.

Mindez azt sugallja, hogy a betegek egészséges bélmikrobiomjának biztosítása szintén védelmet nyújthat, akárcsak a környezetünkben lévő mérgező szennyezőanyagok csökkentése. Természetesen az érintetteknél számos ok merülhet fel, ezért minden egyes beteget egyedileg kellene értékelni. A szakemberek szerint azonban segítene a terápia felállításában, ha minden betegnél egyéni bélmikrobióta-analízist vagy székletanyagcsere-elemzést végeznének a jövőben.

Kapcsolódó írásaink

Fölfelé több a hely

ĀEz a kertészeti technika különösen hasznos lehet kisebb helyeken, például városi környezetben, ahol a vízszintes tér korlátozott

Amikor elég a fájdalomból

ĀA fájdalom legtöbbször negatívan befolyásolja mindennapi tevékenységeit, és egy idő után már nyugalomban, pihenés közben is jelentkezik