Egészség

Sokat kezd inni a gyermek? Lehet, hogy cukorbeteg!

A nyári nagy melegben mindenki több folyadékot fogyaszt, azonban vannak tünetek, amelyek jelzésértékűek

A nyári nagy melegben mindenki több folyadékot fogyaszt. Azonban ha egy gyermek egyik napról a másikra a többszörösét kezdni inni annak a mennyiségnek, mint korábban, akár három-négy litert is elfogyaszt, ráadásul a tünethez még sok pisilés is társul, valószínűleg gyermekkori cukorbetegség áll a háttérben, amely azonnali orvosi ellátást igényel. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért segítségével megmutatja, mit kell tenni, ha a szünidő alatt ilyen változást tapasztal a gyermekén: keresse fel még aznap az ügyeletes gyermekorvost, és kérjen ujjbegyes vércukormérést.

Sokat kezd inni a gyermek? Lehet, hogy cukorbeteg!
Képünk illusztráció
Fotó: ANP MAG via AFP/Vincent Jannink

„Furcsálltam, hogy egyszerre elkezdett rengeteget inni a gyermekem, állandóan kérte a következő pohár vizet, csillapíthatatlan volt a szomjúsága. Azzal nyugtattam magam, hogy nyár van, meleg. Még azon sem csodálkoztam annyira, hogy újra bepisil, hiszen épp akkor szokott le a pelusról, de egyre több volt az aggasztó jelenség – meséli az édesanya, akinek kétéves kisfiát nyáron diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel, miután a fia egyre komolyabb tüneteket produkált: gyenge, aluszékony lett, és elkezdett hányni.

Sok ivás, sok pisilés – keltse fel a gyanút!

A gyermekkori, más néven 1-es típusú diabétesz két vezető tünete a sok ivás és a sok pisilés. Mivel ezek a tünetek enyhének tűnnek, a szülők gyakran nem foglalkoznak a gyermekükön tapasztalt változással, azonban a kisgyermekek egy-két héten belül életveszélyes állapotba kerülhetnek, ha nem diagnosztizálják a betegséget, és nem kapják meg az élethez szükséges inzulint.

Egy gyors vércukorvizsgálattal minden kiderül

„Amikor felmerül a gyanú, hogy a gyermek nagy mennyiségű folyadékfogyasztása, a sok pisilés már nem normális, a házi gyermekorvosoknál elérhető, azonnali eredményt adó vércukorvizsgálattal megállapítható, hogy diabétesz áll-e a tünetek hátterében. Azt szoktuk mondani, jobb egyszer megszúrni egy gyermek ujját feleslegesen, míg megvárni, hogy súlyos állapotban kerüljön be a kórházba” – állítja Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője. Hozzáteszi: „Az 1-es típusú diabéteszt az inzulin hiánya okozza; akinél 11 mmol/l feletti vércukrot mérnek, és diagnosztizálják a betegséget, amint megkapja az első szuriját, helyreáll az anyagcseréje, jól lesz. Ez egy jól kezelhető állapot.”

Az 1-es típusú diabéteszről akkor beszélünk, amikor egy autoimmun folyamat során megszűnik a szervezet saját inzulintermelése. Az 1-es típusú diabétesszel élőknek azonnali és élethosszig tartó inzulinpótlásra van szükségük, csak és kizárólag így kezelhető ez az állapot.

Házi gyermekorvosoknál ott a vércukormérő!

Mi tegyünk hát, ha a gyermekünk egyik napról a másikra sokat kezd inni és pisilni? Ne késlekedjünk, végeztessünk el még aznap vércukorvizsgálatot! Magyarországon minden házi gyermekorvosnál, ügyeletes orvosnál van vércukormérő készülék és vizeletcukor-vizsgálati eszköz. Nincs szükség, sőt nem szabad ilyenkor laborba menni, napokat várva az eredményre.

Legyünk határozottak az ügyeleten!

Külföldi nyaralás esetén keressék fel még aznap a legközelebbi kórházat, és a tüneteket ismertetve közöljék, hogy gyermekkori, 1-es típusú diabéteszre gyanakszanak, majd kérjenek vércukorvizsgálatot. Legyenek határozottak, hiszen a késlekedésnek komoly kockázata van!

A Szurikáta Alapítvány segít felismerni a diabétesz tüneteit
A Szurikáta Alapítvány segít felismerni a diabétesz tüneteit
Fotó: Szurikáta Alapítvány

Hogyan mondjuk el a tüneteket angolul egy külföldi kórházban?

Type 1 diabetes: gyermekkori cukorbetegség/1-es típusú diabétesz

Blood glucose monitoring: vércukormérés

Drinks a lot, feels more thirsty, than usual: sokat iszik, szomjasabb a szokásosnál

Urinates a lot: sokat pisil

Wets the bed: bepisil

Feels very hungry: állandóan éhes

Loses weight without trying: fogy anélkül, hogy fogyókúrázna

Feels irritable or has other mood changes: feszült vagy más módon megváltozott a viselkedése

Feels tired and weak: fáradtnak, gyengének érzi magát

Vomits: hány

Az idén tízéves Szurikáta Alapítvány a diabéteszes gyermekeket és családjukat segíti több módon is: információnyújtással, hogy idejében felismerjék a gyermekkori cukorbetegség tüneteit; kórházlátogató programmal; a diabéteszes gyermekek óvodai, iskolai integrációját támogató pedagógusoktatással, gyermekfoglalkozással; edukációs kiadványokkal; valamint családi rendezvények szervezésével.

Kapcsolódó írásaink