Egészség

Amikor elég a fájdalomból

A fájdalom legtöbbször negatívan befolyásolja mindennapi tevékenységeit, és egy idő után már nyugalomban, pihenés közben is jelentkezik

A csípőízület a mozgáshoz elengedhetetlen, ezért ha működése sérülés vagy a porc leépülése miatt nem megfelelő, egyes esetekben csak a csípőprotézis adhat megoldást.

Amikor elég a fájdalomból
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Porckopás a csípőízületben

A combcsont feje és a medencecsont ízületi gödre (vápája) között helyezkedik el a csípőízület. Ha a benne lévő ízületi porc leépülésnek indul, megváltozik az anatómiai szerkezete, ezzel pedig akadályozottá válik a megfelelő mozgási funkció elvégzése.

A porckopásnak két formája van: létrejöhet a sejtek öregedése miatt, illetve egy jól azonosítható, gyermekkorból vagy felnőttkorból származó csípőízületi betegség miatt. Ha az állapotromlás mértéke túl nagy, valamint más terápiás megoldások nem használnak, műtéti beavatkozás válhat indokolttá.

Mikor válhat szükségessé csípőprotézis beültetése?

Orvosa javasolhat csípőprotézist, ha hosszú ideje fennálló csípőfájdalma van, ami megnehezíti a mozgást, és a fájdalom nem javul gyógyszerekkel és fizikoterápiával sem. Ez a fájdalom legtöbbször negatívan befolyásolja mindennapi tevékenységeit, és egy idő után már nyugalomban, pihenés közben is jelentkezik.

A betegség kialakulásának okai

· A csípőízület nagyfokú porckopása, úgynevezett arthrosis (az ízület elhasználódottsága, a porcfelszínek kopása);

· az ízületi vápát vagy combfejet érintő baleset;

· combnyak- vagy combfejtörés;

· combnyaktörés utáni combfejelhalás.

Csípőízület-műtét

Az operáció során a csípőízületet egy protézis beépítésével helyettesítik. A műtétre való alkalmasságról minden esetben szakorvos dönt. A műtét alatt a sérült csontot és a porcot (a csont végén lévő szövetet, amely az ízületet párnázza) eltávolítják a csípőízületről, és a sérült részek helyett mesterséges elemekkel helyettesítik az elkopott részeket. Az implantátum anyaga lehet fém, kerámia és polietilén is. Az eljárás, a protézis rögzítésének módjától függően, kétféle megoldással valósulhat meg: speciális cement használatával vagy anélkül, illetve a kettő ötvözetével, ún. hibrid technikával.

A műtétet követően enyhül a csípő fájdalma, és a korábban a csípőben akadályozottá vált mozgási képességek is visszatérhetnek. A protézis behelyezését követően idővel újra teljes életet élhet, akár sportolhat is, egyes mozgásformák elkerülésével – erről részletesebben mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

A csípőprotézis-beültetés lehetséges szövődményei

Magyarországon évente 12-15 ezer csípőprotézis-műtétet végeznek. Az eljárás biztonságos és hatékony, noha mint minden beavatkozás közben és után, itt is előfordulhatnak komplikációk, szövődmények.

· A műtéti területen kialakulhat vérömleny, illetve fertőzés is felléphet.

· A mozgásfunkció beszűkülhet, ha az ízületi tok hegesedik.

· Továbbá felléphet kismértékű végtaghosszkülönbség, ám ez általában jól tolerálható.

· Nagyon ritkán a protézis eltörhet, illetve kopás is létrejöhet, de ez általában csak nagyon hosszú, többéves használat után jelentkezhet, akárcsak a protézis meglazulása.

· A protézis beültetése során felléphet még comb- vagy medencecsonttörés is, ami további csavarozást, lemezelést tehet szükségessé.

· A csípőízület körüli izmok elmeszesedése fájdalomhoz és a mozgástartomány beszűküléséhez vezethet.

· Felléphet fémallergia a protézis anyagával szemben, ami krónikus gyulladáshoz és a protézis meglazulásához vezethet.

Csípőprotézis-beültetés utáni kilátások

A műtét utáni néhány napos kórházi kezelést követően lassan, segítséggel a beteg megkezdheti a fokozatos mozgást. Orvos és gyógytornász segítségével megtanulja, hogyan figyeljen a mozgására, és hogyan előzhető meg a protézis és a csípő elmozdulása, valamint, hogy mikor melyik mozgásforma végezhető biztonságosan, és milyen módon.

· Rendszeres gyógytornára lesz szüksége a felépüléshez.

· Az orvosi utasítás szerint rendszeres ellenőrzésre kell járnia.

· A csípőprotézis beültetése csökkentheti fájdalmait, javíthatja mozgathatóságát és jobb életminőséget nyújthat.

Kapcsolódó írásaink