Egészség

Milliók veszélyes szokása amely gyanú szerint demenciát és rákot okozhat

Világszerte mintegy 1,8 milliárd ember van kitéve ezen betegségek kockázatának

A rák, a demencia, a szívinfarktus és a stroke oka gyakran a szokásos lustaság, erre a következtetésre jutottak az Egészségügyi Világszervezet szakértői – írja a The Sun alapján a news.ru.

Milliók veszélyes szokása amely gyanú szerint demenciát és rákot okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az elemzők szerint jelenleg világszerte mintegy 1,8 milliárd ember van kitéve a fenti betegségek kockázatának az alacsony fizikai aktivitás miatt. Ugyanakkor már heti 2,5 óra testmozgás is elég lehet a probléma megoldásához.

A lustaság miatt világszerte mintegy 1,8 milliárd felnőttet fenyeget a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham, a stroke, a rák és a demencia kialakulásának kockázata. AWHO szerint az embereknek hetente legalább 2,5 órát kellene mérsékelt testmozgást végezniük – összesen napi 22 percet –, de az emberek 31 százaléka ezt nem teszi meg – írja a kiadvány.

A tanulmány szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy 2010 és 2022 között öt százalékkal nőtt az inaktivitás aránya az emberek körében, és még mindig emelkedik.

A tanulmány eredményeit kommentálva Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője elismerte, hogy a tudósok valójában „elszalasztottak egy lehetőséget a rák, a szívbetegségek előfordulásának csökkentésére és az emberek mentális jólétének javítására”.

Kapcsolódó írásaink