Egészség

Két nyomós érv, hogy fokhagymát fogyasszon

A gyakori fokhagymafogyasztás kordában tartja a vércukor- és a koleszterinszintet

A fokhagyma fogyasztása összefügg a glükóz és egyes zsírmolekulák alacsonyabb szintjével – számol be két kínai egyetem közös kutatásának eredményéről a Science Alert alapján a hazipatika.hu.

Két nyomós érv, hogy fokhagymát fogyasszon
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a fokhagyma jótékony hatással van a vércukor- és a vérzsírszintre.

A kínai Délkeleti Egyetem és a Hsziang Minzu Egyetem kutatói 22 korábbi kutatás önkénteseinek egészségügyi adatait vették alapul. Az eredmények megerősítik, hogy a glükóz és a lipidek a szervezet számára kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek energiát biztosítanak és sokféle építőelem alapját képezik. „Egészséges embereknél a glükóz- és a lipidanyagcsere pontosan szabályozott, ennek zavarai viszont számos krónikus betegséghez, a többi között érelmeszesedéshez, cukor- és zsírmájbetegséghez vezethetnek” – írják a kutatók tanulmányukban.

Azoknál, akik a kutatás során beépítették a fokhagymát az étrendjükbe, alacsonyabb vércukorszintet, több úgynevezett „jó” koleszterint és kevesebb úgynevezett „rossz” koleszterint találtak, illetve összességében alacsonyabb koleszterinszintet mértek. A trigliceridszintet viszont nem befolyásolta. A fokhagyma több különböző formáját használták: fogyasztották nyersen, kivonat és por formában is.

Kapcsolódó írásaink