Egészség

Éberműtéten esett át a vesetranszplantált

Egy 28 éves chicagói betegen a világon elsőként végezték el így a transzplantációt

A Chicagóban élő John Nicholas elmondta, hogy nem érzett semmilyen fájdalmat, és mindössze 24 órával később elhagyhatta a kórházat, miután a Northwestern Medicine orvosai május 24-én a világon elsőként végeztek el rajta veseátültetést éber állapotban, írta meg a hirado.hu.

Éberműtéten esett át a vesetranszplantált
A műtét előtt gerincérzéstelenítő injekciót kapott a beteg
Fotó: ANP VIA AFP/ANP MAG/Robin Van Lonkhuijsen

Johnnak amellett, hogy végig magánál volt a műtét során, még lehetősége volt megpillantania az új szervet is, amelyet megkapott.

A szokásos általános érzéstelenítés helyett az orvosi személyzet a császármetszésnél alkalmazotthoz gerincérzéstelenítő injekciót adott a betegnek.

Satish Nadig transzplantációs sebész egy sajtóközleményben elmondta, hogy Nicholas ébren tartásával a műtét egy ambuláns beavatkozáshoz hasonló volt.

„Reményeink szerint az éber veseátültetés csökkentheti az általános érzéstelenítés néhány kockázatát, és lerövidíti a beteg kórházi tartózkodását” – mondta Nadig, aki egyben a kórház transzplantációs központjának igazgatója is.

Míg a hagyományos vesetranszplantáció után a betegeknek általában két-három napot kell kórházban maradniuk, addig Nicholas egy nap után hazamehetett.

A betegnél 16 éves korában diagnosztizálták a Crohn-betegséget, ami veseproblémákat okozott nála. Bár nem volt szüksége dialízisre, és gyógyszerekkel is boldogult, azonban 2022-ben a veséje a leállás jeleit kezdte mutatni, így azonnal lehetséges donorkeresésbe kezdtek az orvosok.

Végül John egyik barátja ajánlotta fel a veséjét, miután édesanyja alkalmatlannak bizonyult korábbi mellrákja miatt.

Kapcsolódó írásaink