Egészség

A pajzsmirigybetegség figyelmeztető jelei, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

Ha családtagja pajzsmirigybeteg, az nagymértékben növeli a kockázatot

A pajzsmirigybetegség egy gyakori állapot, amely a pajzsmirigyet érinti, egy kis mirigyet a nyak tövében, amely hormonokat termel – és egy szakértő megosztotta a tüneteket, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni – írta meg a Mirror.

A pajzsmirigybetegség figyelmeztető jelei, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni
Kképünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/PeakStock

A pajzsmirigy, amely a nyakunkban található, egy endokrin erőmű, amely olyan hormonokat termel, mint a tiroxin és a trijódtironin, amelyek kulcsfontosságúak az energia, a testsúly, a testhőmérséklet és az anyagcsere szabályozásában. A pajzsmirigybetegség akkor jelentkezik, ha ezek a létfontosságú hormonok nincsenek egyensúlyban, ami olyan állapotokhoz vezet, mint a pajzsmirigy-alulműködés vagy a pajzsmirigy túlműködés.

Szakértők figyelmeztettek: „Láttuk, hogy a pajzsmirigybetegség tünetei befolyásolhatják a mindennapi élet működését. A fáradtság és az izomfájdalmak gyakori jelei annak, hogy pajzsmirigybetegségben szenvedhet, valamint a hidegben és melegben való érzékenység. A pajzsmirigy alulműködés sok szenvedőnél depressziót is okoz. Az NHS szerint a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő időseknél megnőhet a memóriavesztés kockázata, míg a gyerekeknél a pubertáskorig lassabb fejlődés tapasztalható. A pajzsmirigy-túlműködés a megnagyobbodott pajzsmirigyből eredő nyaki duzzanatban is megnyilvánulhat, ahogy azt ügyfeleink is tapasztalták. Ez a duzzanat általában fájdalommentes, de köhögést, beszédzavart és légzés közben sípoló hangot okozhat.”

Azoknak, akik pajzsmirigybetegségre gyanakodnak, javasoljuk, hogy keressék fel háziorvosukat pajzsmirigyfunkciós vizsgálat céljából. A vérvizsgálat a hormonszintet méri, hogy megerősítse a diagnózist. „Ha megállapítást nyer, hogy hormonhiánya van, amelyet a pajzsmirigy nem termel megfelelően, orvosa hormonpótló terápiát javasolhat.”

Ha családtagja pajzsmirigybeteg, az nagymértékben növeli a kockázatot, de a dohányzásról való leszokás csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét, mivel a cigarettafüstben lévő toxinok befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Kapcsolódó írásaink