Egészség

Egészséges az étcsokoládé?

Egy új kutatás nem hagy kétséget

Amikor 2023 végén a Consumer Reportsban megjelent egy tanulmány, amely szerint egyes étcsokoládé-márkák veszélyes mennyiségű ólmot és kadmiumot tartalmazhatnak, sokan feltették maguknak a kérdést: vajon tényleg biztonságos ez a finomság az egészségünkre nézve? – írja a Food Research International.

Egészséges az étcsokoládé?
Az étcsokoládé alapvető ásványi anyagokat is tartalmaz
Fotó: NorthFoto

A Tulane Egyetem tudóscsoportja úgy döntött, hogy utánajár a témának, és megvizsgálta a szupermarketek polcain kapható étcsokoládét. A tanulmány szerint az étcsokoládé nem jelent negatív kockázatot a felnőttek számára, és táplálkozási szempontból előnyös mennyiségben tartalmaz alapvető ásványi anyagokat.

Az elemzés megerősítette, hogy csak egy márka étcsokoládéja haladta meg a kadmiumra vonatkozó nemzetközi határértéket a több mint 50 százalékos kakaótartalmú tábla esetében (800 µg/kg), és csak négy tábla étcsokoládéban volt olyan kadmiumszint, amely kockázatot jelenthet a 14 kg-nál kisebb súlyú gyermekek számára.

A felnőttek számára nem jár negatív egészségügyi kockázattal az étcsokoládé fogyasztása, és bár a gyerekek számára a vizsgált 155 tábla csokoládéból 4 esetében van egy kis kockázat, ritka, hogy egy 3 éves gyermek rendszeresen heti két tábla csokoládénál többet fogyasszon. Megerősítjük tehát, hogy az étcsokoládé és a tejcsokoládé fogyasztása felnőttek számára teljesen biztonságos.

A tanulmány megállapította, hogy a csokoládéban lévő ólom nagy része a betakarítás utáni feldolgozásból származik, míg a kadmium a talajból kerül a növényen keresztül a kakaóbabba. Azt is megállapították, hogy a Dél-Amerikából származó csokoládékban magasabb volt a kadmium- és ólomtartalom, mint az Ázsiából és Nyugat-Afrikából származó csokoládékban.

Kapcsolódó írásaink