Egészség

Naponta egy csésze támogatja a gyomrot és javítja a memóriát

Hányinger és hányás ellen is jó orvosság

A borsmenta sokkal többre képes, mint a lehelet felfrissítése – számol be a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Naponta egy csésze támogatja a gyomrot és javítja a memóriát
A borsmentatea hidegen és melegen egyaránt élvezhető (képünk illusztráció)
Fotó: Northfoto

A borsmenta népszerű szájfrissítő, de ez az élénkítő gyógynövény sokkal többre képes, mint a lehelet felfrissítése. Ez az ital nem tartalmaz koffeint, de számos egészségügyi előnye van.

A borsmentatea nem csupán frissítő a vacsora után, de hagyományosan használják az emésztési zavarok, a gázok és a haspuffadás enyhítésére, valamint a gyomorpanaszok csillapítására is. Egy tanulmány szerint a mentol jelentősen serkenti az epe kiválasztását, ami segít a zsírok gyorsabb lebontásában.

Ha hányinger vagy hányás kínozza, a borsmentatea enyhítheti ezt a betegséget is. Kutatások kimutatták, hogy a borsmentában lévő karvon segíthet a gyomorizmok ellazulásában, enyhítve ezzel a kellemetlen érzést. Különösen a vizsgálatok azt mutatják, hogy a borsmenta csökkentheti a kemoterápia okozta hányingert és hányást.

A borsmentatea kiváló forrása az antioxidánsoknak, nevezetesen a flavonoidoknak és a rozmarinsavnak, amelyek segítenek minimalizálni az oxidatív stresszt és a gyulladást.

Tanulmányok szerint a borsmentatea fogyasztása segíthet a nőknek visszanyerni a hormonális egyensúlyt. A borsmentatea antiandrogén hatásúnak bizonyult. A vizsgálat megállapította, hogy azoknál a résztvevőknél, akik öt napon keresztül naponta kétszer borsmentateát ittak, csökkent a tesztoszteron szintje, és nőtt a luteinizáló hormon és a tüszőstimuláló hormon, a szexuális működésért felelős hormonok szintje.

A tesztoszteronszint csökkentését segítő borsmentatea egyik mellékhatása, hogy csökkentheti a nem kívánt arc-, mell- és hasszőrzetet is.

Ha segítségre van szüksége az információk megjegyzésében, a borsmenta lehet, hogy éppen az a gyógynövény, amire szüksége van. Egy tanulmány szerint a borsmenta kivonat 15%-kal javította a munkamemóriát az időskori memóriacsökkenésben szenvedő férfiak és nők esetében. Úgy gondolják, hogy a polifenolok védhetik a meglévő agyi neuronokat és elősegíthetik az újak növekedését.

A lefekvés előtti borsmentatea többnek bizonyulhat, mint az étkezés utáni emésztés javításának módja. Jó orvosság lehet a stressz enyhítésére és az álmatlanság leküzdésére. A gyógynövényben lévő mentolnak köszönhetően a tea segíthet ellazulni lefekvéskor.

Egy térdízületi gyulladásban szenvedő felnőttek körében végzett vizsgálat szerint azoknál, akik 16 héten keresztül naponta fogyasztottak vagy rendszeres borsmentateát, vagy magas rozmarinsavtartalmú teát, javult a merevség és a fizikai gyengeség. Emellett a fájdalom is jelentősen csökkent abban a csoportban, amelyik a magas rozmarinsavtartalmú teát fogyasztotta.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a borsmenta kivonat korianderrel, citromfűvel és más mentakivonatokkal kombinálva az irritábilis bél szindrómával kapcsolatos klinikai vizsgálatokban leküzdi az E. coli baktériumokat.

Ha változatosságra vágyik a megszokott italától, a borsmentatea egészséges és talán vonzóbb lehetőség, mint a sima víz. Forrón vagy jegesen, ez a tea több jót tesz, mint a hagyományos csapvíz.

Javítja a légutak egészségét

A borsmentatea hűsítő, élénkítő érzése segíthet az orrdugulás enyhítésében is, így megkönnyíti a légzést.

Kapcsolódó írásaink