Egészség

Az egyik típusú maszk jobban működik, mint a többi

De bármelyik jobb, mint a maszk nélkül

Tetszik vagy sem, a Covid–19 még mindig velünk van. A maszkok a levegőben terjedő kórokozók – nem csak a SARS–CoV–2 – elleni legjobb védelmi vonalaink közé tartoznak, és bár sokan közülünk legszívesebben elfelejtenék de fontos, hogy tudjuk, hogyan használhatjuk ezeket – írja az IFLSicence.

Az egyik típusú maszk jobban működik, mint a többi
Az N95-ös maszkok vizsgáztak a legjobb minősítéssel (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Egy új tanulmány megerősítette, hogy a Covid–19 maszk egyik típusa felülmúlja a többit, ugyanakkor megerősített, hogy bármilyen maszk viselése pozitív választás az egészség szempontjából.

„A kutatás azt mutatja, hogy bármilyen maszk sokkal jobb, mint a maszk nélküli, és az N95-ös maszk kifejezetten jobb, mint a többi lehetőség. Ez az első számú üzenet” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Donald Milton, a Marylandi Egyetem légúti betegségek szakértője közleményében.

Következetesen azt találták, hogy négy gyakori maszktípus jelentősen megakadályozhatja, hogy egy fertőzött személy megfertőzze a körülötte lévő levegőt, még akkor is, ha nem kapott oktatást a maszk helyes felhelyezéséről.

Az enyhe Covid–19-ben szenvedő résztvevőket megkérték arra, hogy 30 percre tartsák az arcukat egy tölcséres szerkezethez, ami egy régimódi hangszóróra vagy fonográfra hasonlít, maszkkal és maszk nélkül egyaránt. Miközben lélegeznek, beszélnek, éneklik a Happy Birthdayt és kiabálnak, a géppel kutatók mérték, hogy hány vírusrészecskét lélegeznek ki.

Körülbelül két éven keresztül, 2020 júniusától 2022 májusáig 44 embertől gyűjtöttek légzésmintákat. Négy különböző típusú maszkra összpontosítottak: szövetmaszkok, sebészeti maszkok, KN95 maszkok és „kacsacsőr” alakú N95 légzőkészülékek.

„A vizsgálatunk adatai azt mutatják, hogy a még enyhe tünetekkel rendelkező Covid–19-es beteg, aki nem visel maszkot, óránként valamivel több mint két fertőzést lehetővé tévő adagnyi vírusrészecskét lélegzik ki” – magyarázta az első szerző, Dr. Jianyu Lai. „De ha N95-ös maszkot visel, a kockázat exponenciálisan lecsökken.”

Valójában a kacsacsőrű N95-ös maszk a nagy méretű részecskék 99 százalékát és a kis részecskék 98 százalékát akadályozta meg a távozásban, így egyértelműen ez volt a legjobb választás. Milton ezt a maszk kialakításának tulajdonítja: a maszk szorosan zár, erős szűrővel és nagy légtérrel rendelkezik, és a trapéz alakja miatt úgy áll ki az arcból, mint egy kacsa csőre.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki kellene dobni az összes szövetmaszkot. Mind a sebészeti, mind a KN95 maszkokat felülmúlta - ami meglepő eredmény, tekintve, hogy a KN95 maszkok nagyrészt azért váltak népszerűvé, mert nagyobb teljesítményűnek tartják őket, mint a többi lehetőséget.

A mindennapi életüket élő emberek számára azonban bíztató a tudat, hogy ha nem tudnak kacsamaszkot szerezni, egy egyszerű szövetmaszk még mindig nagyon hatékony lehet. Nem tudjuk, honnan jön a következő világjárvány, de az egyik jelölt, amely mindenki radarján szerepel, a H5N1 madárinfluenza –mivel a vírus levegőben terjed, a maszkok kétségkívül kulcsszerepet játszanak majd az esetlegesen szükségessé váló közegészségügyi megelőzésben.

Kapcsolódó írásaink