Egészség

A szívelégtelenség egyik jelét főzés közben veheti észre

A kutatók 2500 ember adatait elemezték, akiknek több mint egy évtizeden keresztül követték nyomon a fizikai egészségét

A Michigan Egyetem tanulmánya szerint a szaglás elvesztése már korán jelezheti, hogy fennáll a szívelégtelenség kockázata – írja a Mirror.

A szívelégtelenség egyik jelét főzés közben veheti észre
A szaglás elvesztése komoly betegséget is jelezhet (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A Medical News Today beszámol a Michigani Egyetem tanulmányáról, amely kiszimatolta a halálos betegség egyik lehetséges korai figyelmeztető jelét, a szaglás elhalványulását. Sokunk számára, ahogy szaporodnak az évek, különösen a 60. életévünk után, érzékszerveink elkezdhetnek hanyatlani – ami a tanulmány társszerzője, Keran Chamberlin szerint a „szubklinikai kardiovaszkuláris változások” árulkodó jele lehet.

Dr. Honlei Chen, a tanulmány mögött álló másik szakértő rámutat: „A szaglás elvesztése vagy károsodása az idősebb felnőttek mintegy negyedét érinti. A közvélemény tudatossága azonban alacsony, a szaglásvesztésben szenvedőknek csak körülbelül 30 százaléka tudja, hogy szaglásvesztése van” – számol be a Gloucestershire Live.

„Az elmúlt két évtizedben megtanultuk, hogy a szaglás elvesztése a demencia és a Parkinson-kór egyik legfontosabb korai jele. Érdekes módon az újonnan megjelenő adatok, köztük a miénk is, azt sugallják, hogy a szaglás elvesztése mélyrehatóbb hatással lehet az idősebb felnőttek egészségére, beleértve a halálozás, a tüdőgyulladás, a funkcionális hanyatlás és a gyengeség kockázatát” – mondta a szakértő.

A kutatók 2500 ember adatait elemezték, akiknek több mint egy évtizeden keresztül követték nyomon a fizikai egészségét, beleértve a szaglásukat is. Azt találták, hogy azoknál, akik elvesztették a szaglásukat, 30 százalékkal nagyobb volt az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, mint azoknál, akik tisztán érezték a szaglásukat.

A társszerző Chamberlin hozzátette: „Mivel a szívelégtelenség egy előrehaladott, sokrétű szindróma, a progresszióját súlyosbíthatja a fokozott sérülékenység. Ezért a szaglás elvesztése a szív- és érrendszeri egészséggel összefüggésben lehet, mint marker, hozzájáruló tényező vagy mindkettő. Kicsit meglepett minket az a tény, hogy csak a szívelégtelenség esetében azonosítottuk ezt az összefüggést, de a koszorúér-betegség vagy a stroke esetében nem.”

Kapcsolódó írásaink