Egészség

Három időpont, amikor tilos a fogmosás

Érdemes megfogadni a fogorvos tanácsát

Kiskorunkban megtanultuk, hogy naponta legalább kétszer kell fogat mosni, azonban nagyon nem mindegy, mikor. Dr. Shaadi Manouchechri fogorvos szerint van három alkalom, amikor egyszerűen tilos a fogmosás annak érdekében, hogy ne roncsoljuk a fogainkat – írja a Ripost.

Három időpont, amikor tilos a fogmosás
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Patrick Pleul

Először is: hányás után ne nyúljon rögtön fogkeféhez!

Valószínűleg ez az első, amelyet tenne utána, pedig a gyomra tartalma rendkívül savas, a fogai pedig ásványokból épülnek fel. Így pedig, ha a hányást követően a savas száját elkezdi dörzsölni, akkor a „maró anyagot” szétteríti a fogsorán. Így minimum fél, maximum egy órát várjon a fogmosással utána. Addig is azonban kiöblítheti a száját szájvízzel, majd ihat rá vizet, hogy semlegesítse a savat – közölte dr. Manouchechri.

A következő pont: kávézás. Kávézás után szintén nem szabad fogkefét ragadni, ugyanis a fekete nedű szintén magas savtartalmú. Pláne ha még cukrot is ad hozzá. A helyzet tehát itt is ugyanaz, mint az előző pontnál: ha nem akarja roncsolni a fogait savval, akkor várjon a fogmosással!

És végül, de nem utolsósorban: fogmosás reggeli után. Szintén hatalmas fekete pont.

Ne mossa meg a fogait reggeli után. Előtte tegye meg, mert utána sérülést okozhat vele a fogzománcon. Igazából egyből felkelés után kellene, mivel addigra rengeteg baktérium összegyűlik a szájban, amelyeket mindenképp ki kellene mosni reggeli előtt – tette hozzá a fogorvos TikTokon.

Dr. Manouchechrivel utolsó pontjával sokan egyetértettek a kommentelők közül, ám akadtak olyanok is, akik nem – írja a LadBible.

Kapcsolódó írásaink