Egészség

Miért okozhat fejfájást a zivatar?

Ha ügyesek vagyunk, még akár el is kerülhetjük a jelenséget

Zivatarok – egyeseknek fejfájást okozhatnak. Orvosszakértők tanulmányozzák ezt a jelenséget, és magyarázatot adnak arra, hogy miért szenvednek egyesek ettől a kellemetlenségtől – írta a kubnews.ru.

Miért okozhat fejfájást a zivatar?
Zivatarok idején megváltozik a légköri nyomás, amely hatással van a szervezetre (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A zivatarok okozta fejfájás a légköri nyomás változásával függhet össze. Zivatar idején a légnyomásban gyors változások következnek be, amelyek hatással vannak a szervezetünkre. Ez a fejben és a nyakban lévő erek összehúzódását vagy kitágulását okozhatja, ami fejfájáshoz vezethet.

Ezenkívül a zivatarokat elektromos kisülések kísérik, amelyek változásokat okozhatnak az agy szinaptikus aktivitásában. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a kisülések befolyásolhatják a kémiai reakciókat és az idegimpulzusok továbbítását az agyban, amely fejfájást okozhat.

A zivatarokat gyakran kísérik a páratartalom és a levegő hőmérsékletének változásai is. Ezek a tényezők az erek megváltozását vagy kitágulását okozhatják, ami viszont fejfájást okozhat.

Hogyan kerülhetem el a fejfájást zivatar idején?

Több ajánlás is létezik. Az egyik, hogy figyelje az időjárás-előrejelzéseket és a zivatarokra vonatkozó figyelmeztetéseket, és a tevékenységét ezeknek az adatoknak a figyelembevételével tervezze meg. Ha tudja, hogy zivatar közeleg, megelőző intézkedéseket tehet, például fájdalomcsillapítót szedhet, vagy hideg borogatást tehet a nyak és a fej területére.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és másképp reagál a légköri változásokra. Egyeseknél minden zivatarnál fejfájás jelentkezhet, míg másoknál soha nem jelentkeznek ilyen problémák. Ha a fejfájás gyakorivá és súlyossá válik, ajánlott orvoshoz fordulni további értékelés és kezelés céljából.

Kapcsolódó írásaink