Egészség

Az onkológus megnevezte a bélrák okait és tüneteit

A betegek néha a rák első tüneteit más betegségnek tudják be

Dr. Heini Youssef onkológus-sebész szerint az 50 év alattiaknál a bélrák leggyakoribb okai a kiegyensúlyozatlan étrend, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a genetika és az orvosok hibája – írja a Daily Mail cikke alapján a news.ru.

Az onkológus megnevezte a bélrák okait és tüneteit
A bélrák leggyakoribb oka a kiegyensúlyozatlan étrend, a mozgásszegény életmód és az elhízás (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/ANP/ANP MAG/Paul Dijkstra

Elmondta, hogy az ilyen típusú rák tünetei közé tartozik a vérzés, a hasi puffadás, a hirtelen, nyilvánvaló ok nélküli súlyvesztés, a hasi fájdalom és a bélproblémák, például a hasmenés vagy a székrekedés.

Vannak azonban olyan rizikófaktorok, amelyeket az ember nem tud befolyásolni. Ha van legalább egy 50 év alatti közeli hozzátartozója, akinél bélrákot diagnosztizáltak, akkor gyakrabban kell kivizsgáltatnia magát, és jobban oda kell figyelnie a közérzetére – mondta a szakértő.

A medikus szerint vannak egészen ritka örökletes betegségek is, amelyek szintén növelhetik a bélrák kialakulásának kockázatát. Ilyen például a Lynch-szindróma és a familiáris adenomatosus polipózis.

A szakértő emellett hangsúlyozta az orvosok által végzett vizsgálatok fontosságát. Elmondása szerint a betegek néha a rák első tüneteit más diagnózisokra írják le.

Kapcsolódó írásaink