Egészség

Szavak, amelyek demenciára utalnak már évekkel a diagnózis előtt

Kevesebbet beszél, de több elvont főnevet használ

Szeretet, jóság, szépség – ezek mind olyan szavak, amelyeket gyakran használunk a mindennapokban. Akiknél azonban várható a demencia, még többször mondják ki az ilyen és ehhez hasonló elvont főneveket – számolt be a Szingapúri Nemzeti Egyetem legújabb kutatásának eredményéről a Science Daily, írja a hazipatika.hu.

Szavak, amelyek demenciára utalnak már évekkel a diagnózis előtt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az egyetem nyelvészeti és színháztudományi tanszékének nyelvészei által vezetett tanulmány megállapította, hogy az idősebb szingapúriak természetes beszédének vizsgálatával kimutathatók a demencia korai nyelvi jelei. A memóriával összefüggő enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevők ugyanis kevesebbet beszéltek, de több elvont főnevet használtak.

„Szingapúr egyedülálló környezetet biztosít ehhez a kutatáshoz, mivel a négy hivatalos nyelv és a különböző dialektusok keveréke miatt a nyelvhasználat itt igen változatos. A korábbi tanulmányok célzott és kisebb mennyiségű nyelvi adatot elemeztek, mi azonban a strukturálatlan és spontán beszédre összpontosítottunk” – mutatott rá Bao Zhiming professzor, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport 148, hatvanas és hetvenes éveikben járó szingapúri lakos beszédét tanulmányozta. A résztvevőket arra kérték, hogy húsz percen keresztül beszéljenek bármilyen témáról angolul, a kérdezőbiztosok minimális közreműködésével. A beszélgetésekről hangfelvétel is készült. A témák szabadon és széles skálán mozogtak a munkától és a nyugdíjazástól kezdve a családi életen át a közügyekig. A felvételeken 267 310 szó szerepelt, amelyeket leírtak, majd egy szoftver segítségével főnévként vagy igeként jelöltek meg. A csapat ezután kiszámította, ki melyik szóból mennyit mondott a beszélgetés során.

Kapcsolódó írásaink