Egészség

A mellkasában jelentkező égő érzés lehet a gyomorégés jele, de komoly szívproblémára is utalhat

Három jelre kell odafigyelnie

Ha hirtelen feszülő, égő érzést tapasztal a mellkasában, az eléggé ijesztő lehet, és elgondolkodhat azon, hogy ez komoly egészségügyi probléma, vagy egyszerűen csak annak a jele, hogy túl sokat evett – írja a Mirror.

A mellkasában jelentkező égő érzés lehet a gyomorégés jele, de komoly szívproblémára is utalhat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A gyomorégés általában akkor jelentkezik, amikor a sav a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramlik, általában bizonyos típusú ételek fogyasztása után. Bár általában nem ad okot azonnali riadalomra, ez a tünet aggasztó módon átfedésben van más, súlyosabb egészségügyi állapotokkal, például anginával (szív artériáinak görcse) vagy szívelégtelenséggel.

„A szívroham tünetei hasonlíthatnak az emésztési zavarokhoz is. Ilyen lehet például a mellkasi nehézségi érzés, a gyomorfájás vagy a gyomorégés. A szívroham bármikor bekövetkezhet, akár pihenés közben is. Ha a szívfájdalom 15 percnél tovább tart, az már a szívroham kezdete lehet” – írja a NHS a szívbetegségekre vonatkozó iránymutatásaiban.

Ha azonban ez a kellemetlenség elmúlik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak egy Gavisconra van szüksége. Ha gyakran tapasztalja ezeket a tüneteket, feltétlenül forduljon orvoshoz, mivel lehet, hogy krónikus savas refluxban szenved, ami komoly károkat okozhat a gyomrában és a torkában, vagy akár anginában, amely egy esetleges szívroham vagy szívelégtelenség korai figyelmeztető jele.

A Mayo Clinic három jelét emelte ki annak, hogy a mellkasában érzett égő érzés több mint egyszerű gyomorégés:

  • Nyomás, szorítás és szorító érzés a mellkasban

Még ha ez a „szorító” érzés a mellkasában el is múlik, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert ez annak a jele lehet, hogy anginája alakult ki, amely akkor jelentkezik, ha a szív nem kap elég oxigén. Ha angináról van szó, akkor vérhígítókkal, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel, vagy akár csak életmódváltással is kezelhető.

Mind a szívroham, mind az angina pectoris okozhat olyan fájdalmat, amely a test más részeire, leggyakrabban az állkapcsára vagy a hátára sugárzik, mivel az idegek reagálnak az éles fájdalomra. Ez a gyomorégés esetében valószínűtlen.

Az angina pectoris árulkodó jele, hogy a kellemetlen érzés általában a mellcsontja mögött kezdődik, bár néha nem tudja pontosan meghatározni, honnan jön a fájdalom. A gyomorégés egyik kevésbé ismert tünete, hogy bizonyos ízt válthat ki a szájában, amely az angina pectoris vagy a szívroham esetében kevésbé valószínű.

  • Légszomj

Ha légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mivel ezek a tünetek gyakori kombinációi a komoly szívproblémának. Ez azért van, mert a tüdő extra keményen dolgozik, hogy oxigénhiányos szívet oxigénnel lássa el. Ha fekve is légszomjat tapasztal, az annak a jele, hogy valami komoly baj van a szívével.

A Mayo Klinika figyelmeztet: „A gyomorégés, az angina pectoris és a szívroham nagyon hasonló érzés lehet. Még a tapasztalt orvosok sem mindig tudják megkülönböztetni a kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján. Ezért, ha mellkasi fájdalom miatt a sürgősségi osztályra kerül, azonnal vizsgálatokat végeznek, hogy kizárják a szívrohamot.”

  • Savanyú íz a szájában

A gyomorégés egyik kevésbé ismert tünete, hogy bizonyos ízt válthat ki a szájában, ami az angina pectoris vagy a szívroham esetében kevésbé valószínű.

Ha fekszik, és a gyomorizmai görcsbe rándulnak, amely gyomorégést okoz, a felszálló sav keveredhet a torkában lévő nyállal. Ezt gyakran figyelmen kívül hagyják a mellkasban hirtelen fellépő égő érzés miatt, de így egyszerűen megállapítható, hogy a probléma a beleivel van, nem pedig a szívével.

Kapcsolódó írásaink