Egészség

A matcha egy természetes orvosság a fogínybetegségek ellen is

Megelőzi a rák kialakulását, gátolja a cukorbetegséget, és stabilizálja a vérnyomást is

Új kutatások szerint ínyünk állapotára is pozitív hatással van – írja a Microbiology Spectrum.

A matcha egy természetes orvosság a fogínybetegségek ellen is
A matcha (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A parodontitis az íny gyulladásos betegsége, amelyet bakteriális fertőzés okoz, és amely kezeletlenül szövődményekhez, többek között fogvesztéshez vezethet. A betegséget összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a koraszüléssel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a reumás ízületi gyulladással és a rákkal is. A parodontitis egyik fő okozója a Porphyromonas gingivalis baktérium, amely biofilmeket telepít a fogak felszínén, és az ínyzseben szaporodik el.

Japán kutatók megállapították, hogy a matcha, vagyis a porított zöld tea gátolja a P. gingivalis növekedését, amit laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősítettek. Továbbá egy 45 parodontitiszes beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat során a matcha alapú szájvizet használók nyálmintáiban szignifikánsan alacsonyabb volt a P. gingivalis szintje, mint a vizsgálat kezdetén. A részleteket a Microbiology Spectrum című folyóiratban tették közzé.

A matcha ízletes és egészséges – pozitív fogászati hatásai vannak

A kínai tea (Camellia sinensis) egy olyan növény, amelyet régóta vizsgálnak baktériumok, gombák és vírusok elleni potenciális antimikrobiális hatása miatt. Egy korábbi, egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zöld tea kivonata képes gátolni a kórokozók, köztük az Escherichia coli növekedését. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a kivonat képes gátolni a P. gingivalis növekedését és csökkenteni a baktériumok tapadását a szájhámsejtekhez. Emellett megfigyelési tanulmányok a zöld tea fogyasztását összefüggésbe hozták a jobb általános egészségi állapottal.

Tanulmányozták a matcha oldat hatékonyságát 16 szájüregi baktériumfaj, köztük a P. gingivalis három törzse ellen. A matcha szájvíz kevés aktivitást mutatott a szájüregi baktériumok kommersz törzseivel szemben.

Bár az új tanulmány nem az első, amely a teából származó vegyületek antibakteriális hatását vizsgálta a P. gingivalisra, a kutatók megjegyzik, megerősíti a matcha fogyasztásának lehetséges előnyeit a parodontális betegségben szenvedők kezelési tervének részeként.

Kapcsolódó írásaink