Egészség

Az orvos egy speciális zöldségről beszélt, amely megakadályozhatja a gyakori és agresszív ráktípusok kialakulását

Ráadásul megelőzheti a fertőzéseket is

Érdekes módon a karfiol legtöbb fajtája fehér, de létezik narancssárga, zöld, sárga és lila karfiolfajta is. De akármelyik alfajtát is részesítjük előnyben, mindegyik nagyon egészséges – erről egy amerikai orvos, Lucia Garcia számolt be, írja a Quora nyomán a sports.kz.

Az orvos egy speciális zöldségről beszélt, amely megakadályozhatja a gyakori és agresszív ráktípusok kialakulását
Színes karfiolok
Fotó: AFP/Paul J. Richards

Az egészségügyi szakember szerint a karfiol különböző tápanyagokat pótolhat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Mitől olyan hasznos ez a zöldség?

A karfiol gazdag fehérjében, zsírokban, szénhidrátokban, élelmi rostokban, A-vitaminban, karotinban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban, P-vitaminban, U-vitaminban (metionin) és olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, foszfor és vas.

Érdekesség, hogy a karfiol karotintartalma 7,5-szer magasabb, mint a kínai kelkáposztáé, a B2-vitamin tartalma pedig 1,8-szor magasabb. A zöldség kalciumtartalma a tej kalciumtartalmához hasonlítható.

A karfiol gazdag olyan anyagokban, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen.

Orvosi kutatások szerint a karfiol az egyik olyan zöldség, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz rákellenes hatású flavonoidokat.

A karfiol hosszú távú fogyasztása csökkentheti a mellrák, a vastagbélrák és a gyomorrák kockázatát.

Ezenkívül a flavonoidok megelőzhetik a fertőzéseket, és a legjobbak az erek tisztítására.

A flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin oxidációját is, gátolják a vérlemezkék véralvadását, és csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek kockázatát.

Kapcsolódó írásaink