Egészség

Ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel

A kiszáradásról árulkodhat a vizelet színe

A vizelet színe és szaga nagyon sokat elárulhat a szervezet állapotáról. A kiszáradást például elég egyértelműen jelzik ezek a jellemzők – írja a hazipatika.com.

Ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel
Napi másfél-két liter folyadék bevitele szükséges (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Franck Fife

„Ha a vizelet sötét színű, szúrós szagú, az annak a jele, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége” – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges életmódot népszerűsítő, Merőkanál.hu oldala.

A folyadékbevitel szükséges mennyisége az életkortól és a nemtől is függ. A kiegyensúlyozott, napi több adag zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazó étrendet követő hölgyeknek 1,6 liter, míg az uraknak 2 liter folyadék elfogyasztását javasolják.

A szakértők kiemelik azt is, hogy a rendszeres és elegendő vízpótlás nem csupán a krónikus kiszáradás megelőzése érdekében fontos, hanem csökkenti a húgyúti fertőzés, a fogszuvasodás, a légzési zavarok, a vesekő, a székrekedés és az aranyérbetegség kialakulásának kockázatát, valamint megakadályozhatja az időskori az elesést, és lassíthatja a mentális hanyatlást is.

A megfelelő folyadékbevitel fontos szerepet játszik a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a normál veseműködésben és emésztésben, az izmok és az ízületek megfelelő működésének biztosításában, valamint a jó fizikai és szellemi teljesítőképesség megtartásában is.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Az éltető víz

ĀTudjuk, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a nap folyamán, de miért is?