Egészség

Rákkeltő anyagok szivároghatnak az autósülésekből

A legtöbb járműben számos veszélyes vegyi anyagokat is kimutattak

Az autók üléseinél használt, égésgátló vegyszerek rákkeltő anyagokat juttatnak a járművek utasterébe – számol be az amerikai Duke Egyetem kutatásának eredményéről a The Guardian alapján a Hazipatika.com.

Rákkeltő anyagok szivároghatnak az autósülésekből
Az autók üléseinél használt égésgátló vegyszerek rákkeltő anyagokat juttatnak a járművek utasterébe
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sven Simon/FrankHoermann

A kutatók 101 darab, 2015 után gyártott autót vizsgáltak meg az Egyesült Államokban. A kocsik 99 százalékának utasterében triszfoszfát nevű vegyi anyagot találtak, egy olyan égésgátlót, amely jelenleg is szövetségi vizsgálat alatt van, mert potenciálisan rákkeltő lehet. Akiknek ugyanis a vérében egyes égésgátlók magasabb koncentrációban vannak jelen, azoknál négyszer nagyobb a rákos halálozás kockázata – írja a Hazipatika.com.

A legtöbb járműben ezenkívül más veszélyes vegyi anyagokat is kimutattak, amelyek neurológiai és reprodukciós problémákkal hozhatók összefüggésbe. Gyermekeknél emellett asztmát, elhízást, sőt agykárosodást okozhatnak.

„Ezek a káros vegyületek az utastérbe jutva különösen aggasztók a hosszabb ideig ingázó sofőrök, valamint a gyermekek számára, akik több levegőt lélegeznek be a járműben, mint a felnőttek” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rebecca Hoehn, a Duke Egyetem kutatója.

A kutatók szerint a magas hőmérséklet tovább ronthat az utastér levegőjének minőségén, ilyenkor ugyanis nagyobb mennyiségben bocsátják ki az ülések a mérgező gázokat. Azt találták, hogy akár ötször több káros vegyi anyag szivároghat az ülésekből nyáron, mint télen.

Kapcsolódó írásaink