Egészség

Korai halált okozhatnak ezek az ételek

Óvatosan az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával!

A CNN jelentése szerint egy harmincéves tanulmány világít rá az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának kockázatára. A tanulmány több mint 100 ezer egészségügyi szakember adatait elemezte az Egyesült Államokban, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség – közölte a Mandiner.

Korai halált okozhatnak ezek az ételek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Riccardo Milani

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek „konyhákban soha vagy ritkán használt összetevőket vagy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeknek az a funkciójuk, hogy a végterméket ízletessé vagy vonzóbbá tegyék”.

Ezek az összetevők – például üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben és fagylaltokban – tartalmazhatnak tartósítószereket penészgomba vagy baktériumok ellen, mesterséges színezékeket, emulgeálószereket a szétválás megakadályozására, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat, hogy vonzóbbá tegyék az ételek megjelenését – írja a lap.

A feldolgozott húsok és a cukros ételek és italok nem korrelálnak ugyanazokkal a kockázatokkal, mint az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonák, mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Mingyang Song, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola klinikai epidemiológiai és táplálkozástudományi docense.

A tanulmány több mint 100 ezer egészségügyi szakember adatait elemezte az Egyesült Államokban, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség: 1986-tól 2018-ig a résztvevők kétévente adtak tájékoztatást egészségügyi és életmódbeli szokásaikról. Négyévente pedig részletes élelmiszer-kérdőívet töltöttek ki.

A The BMJ folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a legkevésbé ultrafeldolgozott ételeket fogyasztó csoport átlagosan körülbelül három adagot evett naponta, míg a legmagasabb átlagosan hét adagot.

Az adatok szerint azoknál, akik a legtöbbet ettek, négy százalékkal nagyobb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a kilenc százalékkal megjelenő neurodegeneratív halálozások kockázatát.

Song a korrelációt „mérsékeltnek” nevezte, megjegyezve, hogy a kapcsolat nem volt egyformán erős mindenféle ultrafeldolgozott élelmiszer között.

„A pozitív asszociációt főként néhány alcsoport okozza, beleértve a feldolgozott húst és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italokat” – mondta a szakember.

Ennek a tanulmánynak az eredményei összhangban vannak a területen több száz másik kutatás eredményeivel, de ezt az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriáján belüli különböző alcsoportok kibontása teszi egyedivé, mondta dr. Marion Nestle Paulette Goddard professzor, a táplálkozás, az élelmiszer-tanulmányok és a közegészségügy emerita professzora a New York-i Egyetemen.

Meg kell válnunk minden ultrafeldolgozott élelmiszertől?

Song nem feltétlenül javasolja az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez tulajdonképpen egy változatos kategória.

„A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak, de tartalmaznak különféle hasznos tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Másrészt úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni vagy korlátozni bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott hús, a cukorral édesített italok és a potenciálisan mesterségesen édesített italok” – fogalmazott dr. Mingyang Song.

Az általános étrend a legfontosabb

A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozás kockázatának csökkentésében a legfontosabb tényező az egyén általános étrendjének minősége.

„Ha az emberek általában egészségesen táplálkoznak, nem hiszem, hogy félniük kell. Az általános táplálkozási minta továbbra is a domináns tényező, amely meghatározza az egészségügyi eredményeket” – tette hozzá Song.

A szakemberek hangsúlyozták, az egészséges táplálkozás változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.

„Ha aggódik az élelmiszer-adalékanyagok miatt, akkor válasszon olyan élelmiszereket, amelyek alacsony adalékanyagokat tartalmaznak. Csak ügyeljen a fogyasztani kívánt (ultrafeldolgozott élelmiszerek) tápanyagtartalmára” – mondta dr. Peter Wilde, a Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa az Egyesült Királyságban, majd így folytatta:

„Azt is fontos felismerni, hogy az ételeket kiegyensúlyozottan kell fogyasztani. A gyümölcslé mérsékelten fogyasztva hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, de túlzott mennyiségben magas cukorszint lesz, ami felülírhatja az előnyeit” – mutatott rá Wilde.

Kapcsolódó írásaink