Egészség

Ez a vitamin védheti meg a ráktól

Ismertté vált, hogy melyik tápanyag hatásos a súlyos kór ellen

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek serkentik a bélben a Bacteroides fragilis nevű baktérium növekedését, amely erősítheti a szervezet rákos sejtekkel szembeni immunválaszát. Erre a következtetésre jutottak a londoni Francis Crick Intézet és a dániai Alborg Egyetem kutatói amerikai kollégáikkal együttműködve – írta a pravda.ru.

Ez a vitamin védheti meg a ráktól
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kísérletet laboratóriumi egereken végezték, amelyeket két csoportra osztottak. A kísérlet megkezdése előtt az egerek első csoportja D-vitaminnal dúsított étrendet kapott.

A második csoport egerei (kontroll) standard étrendet kaptak. A diétás beavatkozás után minden állatba rákos sejteket ültettek át a tumor növekedésének előidézése érdekében, és immunterápiát adtak.

Kiderült, hogy a D-vitamint fogyasztó egerek fokozott immunreaktivitást mutattak a transzplantált rákos sejtekkel szemben, és hatékonyabban reagáltak az immunterápiára.

A tudósok megállapították, hogy a jobb immunválasz a Bacteroides fragilis baktérium megnövekedett mennyiségével függött össze, amely képes modulálni az immunválaszt, és gátolni a rákos sejtek fejlődését.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az emberi szervezet a D-vitamint olyan élelmiszerekből szintetizálja, mint az olajos halak, a tojássárgája, a vaj és a tej, és felvetették, hogy az étrend kiigazítása hatékony rákmegelőző lehet.

Kapcsolódó írásaink