Egészség

Innen tudhatjuk, hogy nem allergia okozza az orrfolyást

Az allergia és az arcüreggyulladás tünetei nagyon hasonlítanak

Sokan küzdenek légúti allergiával az év ezen szakában. Ha azonban az allergiaellenes gyógyszerek nem használnak, akkor lehet, hogy más áll a folytonos orrfolyás hátterében, például krónikus arcüreg- vagy orrmelléküreg-gyulladás – hívta fel a figyelmet a Hazipatika.com.

Innen tudhatjuk, hogy nem allergia okozza az orrfolyást
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Az arcüreg- vagy orrmelléküreg-gyulladás egy tartós, gyulladásos állapot, amely az orrmelléküregek több mint három hónapon át tartó duzzanatát okozza.

Az allergiára szedett gyógyszerek azonban az orrmelléküregek gyulladásán nem segítenek. Ha nem kezelik, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás kellemetlenné teheti a légzést, befolyásolhatja az alvás minőségét, és rossz hatással lehet a produktivitásra is. Ha az allergiaellenes készítmények nem használnak, és sokáig fennállnak a tünetek, akkor gyanítható, hogy más ok van a háttérben.

„Akik antihisztaminokat, intranazális szteroidokat szednek, vagy orrspray-t használnak, és nem javul az állapotuk, azoknak valószínűleg krónikus arcüreggyulladásuk van, amely más kezelést igényel” – mondta a Chicagói Orvostudományi Egyetem rinológiai és allergológiai igazgatója.

A kezelési módszerek személyenként eltérőek lehetnek a tünetekhez igazodva, gyakran segítenek az antibiotikumok vagy szteroidok, valamint orr- és orrmelléküreg-spray-k is. Első lépésként az intranazális szteroidokat szoktak javasolni. Az orrban kialakult gyulladást csökkentő szteroidok segíthetnek az allergiában és a krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedőknek is. Hasznos lehet a sós vizes orröblítés is, amely kitisztítja az orrjáratokat. A tünetekkel azonban érdemes fül-orr-gégészhez fordulni.

Kapcsolódó írásaink