Egészség

Ennek a vitaminnak a hiánya megnöveli a rák kockázatát

A tápanyag a kutatók szerint támogatja a daganatellenes baktériumokat a bélben

A D-vitamin elsősorban a napfénnyel való érintkezés után termelődik a szervezetben, de szintjét olyan élelmiszerek fogyasztásával is növelhetjük, mint a tojás, az olajos halak és a vörös húsok – írja a The Sun.

Ennek a vitaminnak a hiánya megnöveli a rák kockázatát
A D-vitaminra nagy szüksége van a szervezetnek, a napfény elősegíti a termelődését
Fotó: NorthFoto

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában és megtartásában, amely a csontok építéséhez szükséges, továbbá segít a fertőzések leküzdésében és a gyulladások csökkentésében.

A Science című szaklapban megjelent legújabb tanulmány azt vizsgálta, hogy a tápanyag szintje hogyan befolyásolja a rák elleni védettséget.

A kutatók 1,5 millió dániai ember adatait elemezték, amelyekből kiderült, hogy összefüggés van az alacsony D-vitamin-szint és a rák magasabb kockázata között.

A további vizsgálathoz a kutatók egy egércsoportnak D-vitaminban gazdag étrendet adtak, és azt találták, hogy a kísérleti úton átültetett rákos megbetegedésekkel szemben jobb volt az immunrendszerük ellenálló képessége.

Megállapították, hogy a D-vitamin a bélben lévő hámsejtekre hat, amelyek viszont növelik a Bacteroides fragilis nevű baktérium mennyiségét.

Ez a mikroba jobb immunitást adott az egereknek a rák ellen, mivel az átültetett daganatok nem nőttek annyira, de a kutatók még nem tudják, hogyan.

Dr. Nisharnthi Duggan elmondta: „Tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya egészségügyi problémákat okozhat, azonban nincs elég bizonyíték arra, hogy a D-vitamin szintjét összefüggésbe hozzuk a rák kockázatával. Tudjuk azt is, hogy a napon való, biztonságos tartózkodás csökkentheti a rák kockázatát, ezért erős napsütés esetén mindenképpen keressünk árnyékot, takarjuk be magunkat, és használjunk naptejet.”

Kapcsolódó írásaink