Egészség

Ezt teszik az agyunkkal a gyorsételek

Az endokrinológus mielőbbi életmódváltást javasol

A pékáru és gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása memóriazavarokat okozhat, és ez a folyamat visszafordíthatatlan – mondta Z. Pavlova endokrinológus, számolt be róla a gismeteo.ru.

Ezt teszik az agyunkkal a gyorsételek
Képünk illusztráció
Fotó: Photo12 via AFP/Gilles Targat

A szakember elmondta, hogy a kutatásban egereken való tesztelés után arra jutottak, hogy memóriazavarok lépnek fel azoknál az állatoknál, amelyeket fiatal korukban túltápláltak zsíros, édes és keményítőtartalmú ételekkel.

Az ilyen ételek csökkentik az agy acetilkolin-szintjét, amely a tanulásért, a koncentrációért és az izgalomért felelős neurotranszmitter. Sőt, ahogy az endokrinológus elmondta, ha később egészséges táplálékra állították át az állatokat, akkor is megmaradt a memóriazavar problémája.

Pavlova hangsúlyozta, hogy a teszteket csupán rágcsálókon végezték, de megjegyezte, hogy a tudomány számos olyan esetet ismer, amikor a kutatás során az állatokkal történteket később az embereknél is feljegyezték. Ezért ennek a vizsgálatnak az eredménye jó ok arra, hogy mindenki átgondolja étkezési szokásait – zárta gondolatait az orvos.

Kapcsolódó írásaink