Egészség
Ételek, amelyeket érdemes kerülni, ha szeretnénk elkerülni az agy károsodását
Felgyorsítja a kognitív hanyatlást, ami a demencia előjele

Mindannyian tudjuk, hogy a sült ételek ártanak a derékbőségnek.
De egy új kutatás szerint a chips és más gyorséttermi ételek fogyasztása hosszú távon agykárosodást is okozhat – önnek és születendő gyermekének.
A Chicagói Egyetem tudósai a nagy üstökben, régi étolajban sütött ételek hatását vizsgálták, mivel az éttermekben gyakran így készítik az ételeket.
Felfedezték, hogy a régi olaj – az, amelyet az ételek főzéséhez használnak, majd újra felmelegítve újra felhasználják – agykárosító tulajdonságokat tartalmaz, amelyek beszivárognak az általunk elfogyasztott ételekbe.
Az újrahasznált olajokban gazdag étrenddel etetett patkányoknál több gyulladás jele mutatkozott a májban, ami feltehetően felgyorsítja a kognitív hanyatlást, ami a demencia előjele.
A kutatók az agykárosodás több jelét is kimutatták azoknál a patkányoknál, amelyeket magas újrahasznosított olajokban gazdag étrenddel etettek.
Úgy tűnt, hogy ugyanez az agykárosodás átöröklődik a veszélyes étrendet fogyasztó patkányok gyermekeire is.
A Chicagói Egyetem tudósai elmondták: „A magas hőmérsékleten történő mélysütést számos anyagcserezavarral hozták összefüggésbe. Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számoltunk be, hogy a hosszú távú mélysütött olajbevitel fokozza a neurodegenerációt.”
A gyorsétteremláncok általában egy nap, néhány nap vagy akár hetek alatt újra felhasználják az olajat.
Az ételek mélysütése a világ számos konyháján, és egyes háztartásokban is mindennapos.
Az újramelegített szezám- vagy napraforgóolajat fogyasztó patkányok májában megnövekedett az oxidatív stressz és a gyulladás. A vastagbélben is jelentős károsodást szenvedtek – számolt be a Medical Daily.
A kutatók szerint a májban bekövetkezett változások miatt csökkent az omega-3 zsírsav DHA szállítása az agyba.
További humán vizsgálatokra van szükség a patkányokon tapasztalt hatások ellenőrzéséhez.
A kutatók azonban elmondták, hogy szívesen tanulmányoznák a mélysült olajok hatását az olyan neurodegeneratív betegségekre, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
Nem ez az első eset, hogy kapcsolatot mutattak ki a rossz táplálkozás és az agy egészségének romlása között.
A tartósítószereket tartalmazó, erősen feldolgozott élelmiszereket, chipseket és csemegehúsokat például összefüggésbe hozták az idősebb agyak hirtelen memóriavesztésével, miután az amerikai Ohio Állami Egyetem viselkedésgyógyászati kutatóintézetének tudósai 2021-ben laboratóriumi patkányokon végeztek vizsgálatokat.