Egészség

Gyors rákdiagnózis a mesterséges intelligencia segítségével

Több mint 96 százalékos pontossággal állapítja meg a rákot

A Déli Szövetségi Egyetem (SFU) tudósai a mesterséges intelligencia segítségével kifejlesztettek egy módszert a rák gyors felismerésére és a kezelés megtervezésére. A fejlesztés lehetővé teszi a diagnózis több mint 96 százalékos pontosságú meghatározását – írja a Nauka.tass.ru.

Gyors rákdiagnózis a mesterséges intelligencia segítségével
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/KKO/Science Photo Libra/Kateryna Kon

„Az SFU tudósainak egy csoportja bemutatott egy tanulmányt, amely a mesterséges intelligencia onkológiai alkalmazásait írja le, különösen az orvosi képek elemzése, a kezelések tervezése, a betegek túlélési esélyeinek előrejelzése és a gyógyszerek szintézise terén. Kiderült, hogy a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az onkológiában valóban segít felgyorsítani a diagnózis és a kezeléstervezés folyamatait. A szakértők kifejlesztettek egy módszert, amely lehetővé teszi, hogy a szövettani kísérletek eredményeinek nagyszámú elemzése után a modellt betanítsák, és nagy pontossággal jósoljanak a valószínű diagnózisról” – áll az egyetem jelentésében.

A tudósok szerint az új módszer rövid idő alatt nagy mennyiségű információt képes feldolgozni, így képes a gyorsan változó rákos megbetegedésekben szenvedő betegek kezelésének meghatározására. Azonban még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát a rák elleni küzdelemben alkalmazzák.

„Az eredmények előrejelzésében torzításhoz vezető kihívás az, hogy bizonyos csoportok (serdülők, nők stb.) alulreprezentáltak a klinikai vizsgálatok során. Biztosítani kell a különböző népességcsoportok szélesebb körű bevonását a képzési adathalmazokba” – idézte a jelentés Elena Varlamovát, a Microfluidic Technologies for Accelerated Synthesis of Materials kutatólaboratórium mérnökét.

A tudósok jelenleg is dolgoznak egy olyan szoftvermodul kifejlesztésén, amely a vastagbélrákgyanús betegek szövettani képei alapján állítja fel az elsődleges diagnózist.

Kapcsolódó írásaink