Egészség

A rák piros zászlós figyelmeztető jelei

Ha ezek valamelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz

Mivel több mint 200 rákfajta létezik, nagyon fontos testünk folyamatos ellenőrzése, és ha valamit nem talál rendben, forduljon orvoshoz – írj az Express.

A rák piros zászlós figyelmeztető jelei
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A rákra figyelmeztető jelek listáját adták ki annak érdekében, hogy az emberek ellenőrizzék a testüket, hogy idejekorán elkapják a kegyetlen betegséget. A rák egy potenciálisan halálos betegség, amely akkor alakul ki, amikor a kóros sejtek ellenőrizetlenül osztódnak és terjednek. Ezek a sejtek a közeli szövetekre és szervekre is átterjedhetnek és károsíthatják azokat.

A figyelmeztető jelek bármelyikének észlelése életmentő lehet. Ez azonban nyomasztónak tűnhet, mivel több mint 200 féle rákfajta érintheti az emberi testet – sok közülük konkrét tünetekkel jár, amelyek az érintett testtájéktól függnek.

Ezt szem előtt tartva a Cancer Research UK felsorolta a rák 20 olyan figyelmeztető jelét, amely miatt érdemes orvoshoz fordulni.

A jótékonysági szervezet elmagyarázza: „A rák korai stádiumban történő felismerése életeket menthet, ezért szóljon orvosának, ha bármi olyat észlel, ami nem normális. A jeleket és tüneteket gyakrabban okozza valami kevésbé súlyos dolog, mint a rák, de ha mégis rákról van szó, a korai észlelés valódban életmentő lehet.”

Nagyon erős éjszakai izzadás vagy láz

Az éjszakai izzadásnak vagy magas láznak számos oka lehet, többek között az időjárás, fertőzések vagy gyógyszerek. Ez a menopauza környékén lévő nőknél is gyakori. „Beszéljen azonban orvosával, ha nagyon erős, éjszakai izzadást vagy megmagyarázhatatlan lázat tapasztal” – mondja a Cancer Research UK.

 • Fáradtság: Ismét rengeteg oka lehet annak, hogy a szokásosnál fáradtabbnak érzi magát, különösen, ha éppen egy stresszes eseményen megy keresztül, vagy alvászavarokkal küzd. Ha azonban minden egyértelmű ok nélkül állandóan fáradtnak érzi magát, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben. „Beszéljen orvosával” – mondja a jótékonysági szervezet.
 • Megmagyarázhatatlan vérzés vagy zúzódás: Ha megmagyarázhatatlan vérzést vagy zúzódást észlel úgy, hogy nem sérült meg, „fontos”, hogy kivizsgáltassa magát az orvosával.
 • Ide tartozik a vér a székletben vagy a vizeletben, valamint a vérhányás vagy a vér felköhögése. Ide tartozik továbbá a megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzés a menstruáció között, a szex után vagy a menopauza után. A Cancer Research UK szerint: „Nem számít, mennyi vér, vagy milyen színű (a vér lehet piros, vagy sötétebb színű, például barna vagy fekete), beszéljen orvosával”.
 • Megmagyarázhatatlan fájdalom vagy fájdalmak: Ahogy öregszünk, egyre gyakoribb, hogy fájdalmakat tapasztalunk. A megmagyarázhatatlan vagy tartós fájdalom azonban bárhol a testben, valami komolyabb dolog jele lehet.
 • Megmagyarázhatatlan fogyás: A kisebb súlyingadozás idővel teljesen normális, de ha észrevehetően sokat fogyott anélkül, hogy akarta volna, szóljon orvosának.
 • Szokatlan csomó vagy duzzanat bárhol: A test bármely részén tartósan fennálló csomókat vagy duzzanatokat „komolyan kell venni”. A jótékonysági szervezet szerint: „Ide tartozik a nyakon, hónaljban, ágyékban, mellkasban, mellben vagy herében lévő bármilyen csomó”.
 • Nyelési nehézségek vagy nem gyógyuló szájsebek: A Cancer Research UK azt javasolja, hogy beszéljen orvosával, ha nyelési nehézségekkel küzd, és a probléma nem múlik el. Hozzáteszi: „Gyakori, hogy a szájban fekélyek (apró sebek) keletkeznek, amikor az ember kicsit kimerült – ezek általában körülbelül két hét alatt rendbe jönnek. „A fekélyt vagy piros vagy fehér foltot, amely három hét után sem gyógyul be, jelenteni kell orvosának vagy fogorvosának.”
 • Tartós puffadás: Elég gyakori a puffadt vagy duzzadt has, amely időről időre jön és megy. De ha rendszeresen puffadtnak érzi magát, még ha ez jön és megy is, beszéljen orvosával.
 • Állandó gyomorégés vagy emésztési zavarok: Normális, ha néha enyhe kellemetlenséget vagy fájdalmat érez egy-egy nagy, zsíros vagy fűszeres étel elfogyasztása után. A jótékonysági szervezet szerint: „Ha gyakran gyomorégése vagy emésztési zavarai vannak, vagy ha különösen fájdalmasak, akkor forduljon orvoshoz”.
 • Étvágytalanság: Az étvágytalanság sokféle okból előfordulhat. „Beszéljen orvosával, ha azt vette észre, hogy nem olyan éhes, mint máskor, és ez nem javul” – írja a szervezet.
 • Rekedt hang vagy rekedtség: A rekedt hang vagy a rekedtség érzése jellemző lehet a megfázásra, de amennyiben nem múlik el, érdemes kivizsgáltatni.
 • Légszomj: Ha azt veszi észre, hogy a szokásosnál gyakrabban vagy sokáig légszomjat érez, szóljon orvosának.
 • Tartós köhögés: Ha a köhögés néhány héten belül nem múlik el, vagy rosszabbodik, az rákos megbetegedés jele lehet.
 • Problémák a pisiléssel: A jótékonysági szervezet elmagyarázza: „A pisilési problémák közé tartozhat, hogy gyakrabban vagy sürgősebben kell pisilni, fájdalmat érezhetünk pisilés közben, vagy nem tudunk akkor pisilni, amikor kellene”.
 • Bélrendszeri változások: A székelés bármilyen megváltozása.
 • Vér a székletben vagy a vizeletben: Beszéljen orvosával, ha vért észlel a székletében vagy a vizeletében.
 • Nem gyógyuló sebek: A bőr nagyon gyorsan helyrehozza önmagát, általában körülbelül egy héten belül begyógyul. A Cancer Research UK szerint: „Ha egy folt, szemölcs vagy seb nem gyógyul, még ha fájdalommentes is, orvosnak kell megvizsgálnia”.
 • Bőrelváltozások: Bármilyen szokatlan elváltozást a bőrön vagy a körmökön, akár új változásról van szó, akár már egy ideje fennáll, orvosnak kell megvizsgálnia.
 • Új anyajegy vagy egy anyajegy változása: A legtöbb anyajegy ártalmatlan. „De figyeljünk oda minden új anyajegyre vagy meglévő anyajegyre, amelyiknek megváltozik a mérete, alakja vagy színe, kérgesedik, viszket, fáj, vérzik vagy szivárog” – írja a jótékonysági szervezet.
 • Szokatlan mell- vagy mellkasi elváltozások: „Figyeljen oda a mell vagy a mellkas méretének, alakjának vagy tapintásának bármilyen változására, illetve a bőr bármilyen változására, bőrpírra vagy fájdalomra a mellben”.

Kapcsolódó írásaink