Egészség

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni kórházban

Nógrádban fokozottan hátrányos helyzetű területen dolgozik a kórház

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban az utóbbi hat évben, a beruházás kiemelkedő eleme az új onkológiai centrum – közölték a gyógyintézményben szerdán. A sajtótájékoztatót az a három főigazgató tartotta, aki ebben az időszakban vezette, illetve vezeti a kórházat.

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni kórházban
A salgótarjáni Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg
Fotó: Facebook/Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Laczkó Tamás megbízott főigazgató emlékeztetett: 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program részeként megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával a központ kialakításáról, majd másfél évvel később a kórház komplex fejlesztésére biztosított pénzt egy kormányhatározat.

A főigazgató elmondta: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre koncentráló komplex beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb, a sürgősségi ellátás bővítése, korszerűsítése, továbbá a gasztroenteorológiai szűrőközpont kialakítása és a szemészeti ellátás fejlesztése.

A szűrőközpont a gyomor- és vastagbéltükrözést, valamint az endoszkópos epeúti beavatkozást lehetővé tevő három műtővel, illetve a korszerű eszközökkel ellátott szemészeti osztály az év végére készül el – tette hozzá.

A háromemeletes, 50 ágyas, 3300 négyzetméteres onkológián sugár- és kemoterápiás, fekvő- és járóbetegrészleg is működik, ide 254 modern eszközt és berendezést vásároltak. Jelenleg 50 beteg kap kezelést, várakozási idő nélkül.

A sürgősségi osztályt a betegutaknak megfelelően átépítették, CT-vel, ultrahang- és röntgenberendezéssel felszerelt diagnosztikai résszel bővítették, szív- és agyérkatéteres labort, valamint éjszakai leszállásra is alkalmas helikopter-leszállóhelyet építettek – ismertette.

Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató kiemelte: Nógrádban fokozottan hátrányos helyzetű területen dolgozik a kórház, és ahol szegényebbek az emberek, ott betegebbek is.

Megemlítette, hogy az onkológiai centrum megépüléséig Miskolcon és Budapesten volt sugárterápia, a betegeknek pedig mintegy a fele nem vállalta az utazást, mert Nógrádban nincs sem autópálya, sem villamosított vasút, ami az ellátandóknak megkönnyítette volna a közlekedést.

Szabó Géza korábbi főigazgató hangsúlyozta: harmonikus, jó szakmai együttműködés volt a három igazgató között Salgótarjánban a beruházások idején is.

Szólt arról is, hogy az új onkológiai centrumban 24 új munkatárs dolgozik.

Kapcsolódó írásaink