Egészség

Ez a Parkinson-kór egyik jele, amely akár 10–20 évvel a látszólagos tünetek előtt is látható

Nem akárhol figyelték meg ezt a fontos előjelet

A Parkinson-kór egyik jele akár 10–20 évvel a látszólagos megnyilvánulások előtt is látható, ezt pedig a beteg REM-fázisában kell keresni – írja a sports.kz a life.ru-ra hivatkozva.

Ez a Parkinson-kór egyik jele, amely akár 10–20 évvel a látszólagos tünetek előtt is látható
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/dpa-tmn/Monique Wüstenhagen

Álmában hadonászik a karjával, ledobál az éjjeliszekrény polcairól mindenféle tárgyakat. Ez az agy azon részeiben kialakuló patológiai jel, amely az alvási mechanizmusok szabályozásáért felelős, és a betegség legkorábbi szakaszában érintett – mondta Szergej Illarioskin, az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa, a Neurológiai Tudományos Központ tudományos munkájának igazgatóhelyettese.

Szerinte a REM alvás fázisában a normál állapotban kikapcsolják az izomtónust, de egy Parkinson-kóros személynél az agytörzs bizonyos magjainak patológiája ahhoz vezet, hogy a tónus megmarad, és elkezd részt venni az álmában.

A szakember beszámolt egy amerikai esetről, amikor egy alvó férfi roham közben megfojtotta feleségét. Végül felmentették, mert a poliszomnográfia rögzítette az agyi aktivitását, és bebizonyosodott, hogy az alvás REM-fázisában viselkedési zavarban szenved.

Előfordul, hogy egy házaspárnál a feleség zúzódásokkal ébred, mert a párja álmában mozog, így lehetetlenné válik, hogy egy ágyban legyenek. Ha ilyen rendellenességről van szó, akkor 70 százalékos a valószínűsége annak, hogy 10-15 év alatt az illetőnél vagy Parkinson-kór, vagy Lewy-testes demencia, vagy multiszisztémás atrófia alakul ki – összegezte.

Kapcsolódó írásaink

Tudjon meg mindent az alvásról

ĀCikkünkben bemutatunk olyan ételeket és táplálékkiegészítőket is, amelyek elősegítik az egészséges, mély alvást, de kiszámoljuk az ön számára optimális alvásmennyiséget is