Egészség

Hogyan ehetünk szénhidrátot vércukorszint-emelkedés nélkül

A szénhidrátok finomak ugyan, de akinek baj van a vércukorszintjével, annak óvatosan kell fogyasztani az ilyen ételeket

A szakértő elárulta, milyen trükköket vethetünk be, hogy ne legyen olyan negatív a hatásuk – írja a life.hu.

Hogyan ehetünk szénhidrátot vércukorszint-emelkedés nélkül
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy diabéteszspecialista elárulta, hogyan lehet „jelentős” vércukorszint-emelkedés nélkül fogyasztani az olyan ételeket, mint a tészta és a kenyér.

A TikTokon is ismertté vált endokrinológus a közösségi médiában két egyszerű módot vázolt fel. „Tudjuk, hogy a szénhidrátok – olyan dolgok, mint a burgonya, a rizs, a kenyér, a tészta, vagyis az összes finomabb dolog – jelentős megugrást okoznak a vércukorszintben. Vannak azonban olyan tudományos stratégiák, amelyek valóban segítenek abban, hogy a szénhidrátok fogyasztása után a vércukorszintje normálisabb maradjon. Nem azt ajánlom, hogy menjen és egyen rendszeresen szénhidrátot, de ha azt akarna enni, akkor vannak olyan módszerek, amik segítenek abban, hogy a vércukorszintjét normálisabban tartsa.

Hűtsük le

Ha az olyan élelmiszereket, mint a tészta vagy a rizs, főzés után egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk, akkor megváltoztathatják kémiai szerkezetüket. Ez azt jelenti, hogy ha másnap ebédre vagy vacsorára fogyasztjuk ezeket az ételeket, azok nem befolyásolják olyan jelentősen a vércukorszintünket.
A glükóz csapdába esik a keményítőben, és emiatt nem látunk olyan jelentős vércukorszint-emelkedést, mert a keményítő szerkezete megváltozott, miután lehűlt.

Egy kis savanyítás

A szakértő második tippje az ecet fogyasztására vonatkozik, akár az étkezés előtt, akár közben. A cukorbetegséggel foglalkozó szakember elmondta: „Ez egy kicsit jobban kordában tartja a vércukorszintjét, és nem fog agy kiugrást tapasztalni. Nem akarom, hogy túlzásba vigyük az ecet használatát, mert savas, és más egészségügyi következményei lehetnek, mint például a fogak erodálása vagy a gyomorproblémák. A legjobb módja az ecet fogyasztásának tulajdonképpen az, ha a salátádhoz adja, tehát egy salátát ecetes öntettel. Ezt megeheti, mielőtt valami olyan dolgot eszik, ami magas szénhidráttartalmú” – mondta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink