Egészség

Jóból is megárt a sok

A gyakori kézmosás fontos, azonban emelett legalább ekkora figyelmet kell fordítani kezünk ápolására is

A gyakori kézmosás rendkívül fontos, azonban azt már kevesebben tudják, hogy ugyan ilyen figyelmet kell fordítanunk a kéz ápolásra is – írja cikkében ridikul.hu.

Mára már senkinek nem kell bemutatni, hogy mennyire fontos a kézmosás, hiszen a koronavírus-járvány alatt az egész világ megtanulta, mennyit is tehetünk egészségünkért egy ilyen apró dologgal is.

A probléma csak az, hogy a szakemberek által ajánlott 20 másodperces szappanos mosás, valamint ennek gyakorisága kihatással van kezünk bőrének egészségére is. Ennek az az oka, hogy mind a szappan, mind pedig a kézfertőtlenítő megtámadja bőrünk természetes a bőr természetes védő savköpenyét, az sérülékennyé, szárazzá és repedezetté válik.

A bőrgyógyászok ajánlása az, hogy még ha ártalmas is a kézbőrnek a fertőtlentőszerek használata, azt semmiképpen ne hagyjuk el. Inkább egészítsük ki a kézbőr-ápolási rutinunkat a lehető legzsírosabb, mégis jól felszívódó krém használatával.

Az alapszabály az, hogy egy fertőtlentésre öt kézápolási rituálé jusson.

A zsíros krém azonban nem jelent egyet az ásványiolaj-, vagy viaszalapú, szintetikus krémek fokozott használatával, mert azok hosszú távon csak rontanak a helyzeten!


Vásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy a kézkrémben nincsenek veszélyes összetevők, például: parabének; Paraffinum liquidum vagy Cera Microcristallinat; szintetikus polimerek, például akrilát; nátrium karbomer; vagy nátrium poliakrilamid.

A kézszárazság megelőzéséhez pedig érdemes mindig pH-semleges szappant és forró helyett langyos vizet használni kézmosáshoz, mosogatás és takarítás közben viselj gumikesztyűt, lefekvés előtt pedig mindenképp érdemes bekrémezni a kezet.

Kapcsolódó írásaink