Egészség
A tejfogyasztás védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen
De van egy bökkenő
A tejbevitel és a cukorbetegség közötti kapcsolatot már korábban is vizsgálták, de az eredmények vegyesek voltak. Egyes tanulmányok kimutatták a kapcsolatot, mások nem. És még ha kimutatták is a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkennésére gyakorolt pozitív hatást, az csak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása esetén volt megfigyelhető.
A tudósok kapcsolatra bukkantak a laktáz enzimet kódoló genetikai variánssal rendelkező emberek között, amelyet a szervezet a tejben lévő cukrok lebontására használ. A legtöbb ember gyermekkorban laktázt termel, de sokaknak felnőttkorban leáll, ami laktózintoleranciához, (angolul: LNP) vezet. A különbséget az laktáz LCT gén egy variánsával hozták összefüggésbe.
Az új tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a mutáns gént hordozó, felnőttkorban laktóz-intoleranciával rendelkező, de mégis a rendszeresen tejet fogyasztó embereknél 30 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, de nem rendelkeznek ezzel a génváltozattal, nem tapasztaltak kockázatcsökkenést.
Természetesen nem bátorítjuk a laktóztermékek fogyasztására azokat, akiknek intoleranciájuk van. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben potenciálisan védő hatásért kockáztatni akarja-e az egészségét.
A laktáz hiánya nem feltétlenül zárja ki egy bizonyos mennyiségű laktóz fogyasztásának lehetőségét. Tanulmányok kimutatták, hogy sok laktóz-intoleranciában szenvedő ember még napi egy-két deciliter tejet is elfogyaszthat – és sokan el is fogyasztják –, amiben 9-10 gramm tejcukor is lehet is anélkül, hogy az intolerancia tüneteit tapasztalná. Mindenkinek másként reagálhat a szervezete például a magasabb tejbevitel a bélmikrobióta megváltozásával járhat, és emiatt nem észlelnek kellemetlenségeket.
Egy másik kutatócsoport – a Wageningeni Egyetem – tanulmánya szerint a tehéntejet ivó LNP-s embereknél a bélmikrobiomban változások történtek, amelyek a laktóz valamely formában történő lebomlásán alapulnak a bélben. A mikrobiomban bekövetkezett változások tehát magyarázatot adhatnak az új tanulmányban megfigyelt anyagcsere-hatásokra. További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy véglegesen megállapítsák az LNP-s emberek tejfogyasztása és a cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti lehetséges összefüggést, és hogy kizárjanak más, esetleg relevánsabb tényezőket.
A tanulmány nem tesz kifejezett étrendi ajánlásokat, hanem inkább arra világít rá, hogy egy adott népesség tejfogyasztása milyen hatással lehet a bélmikroflórájára és annak metabolitjaira, valamint a konkrét egészségügyi kimenetelekkel való lehetséges összefüggésre.