Egészség

A Parkinson-kór felismerésére képeztek ki kutyákat

A nem csupán vakok és a mozgássérült emberek életét könnyíthetik meg. Arra képeztek ki négylábúakat, hogy felismerjék a Parkinson-kór jellegzetes szagát – írja a Házipatika.com. A kutatást 23 különböző kutyafajtával, eltérő korú és hátterű ebekkel végezték el. A hétéves program csúcspontjaként összesen 200 foglalkozást tartottak a kutyákkal 2021 és 2022 között.

A Parkinson-kór felismerésére képeztek ki kutyákat
Angol mastiff (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi struktúrák pusztulásával jár. Ha ennek bizonyítható oka van (baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek), Parkinson-szindrómáról beszélünk. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek érintett agysejtjeik legalább nyolcvan százalékát már elveszítették.

Lisa Holt kutyatréner és a kutatásért felelős PADs for Parkinson's szervezet alapítója az IFL Science-nek elmondta, hogy a kutyákat heti három-négy alkalommal edzették hat-nyolc hónapon keresztül. Arra tanították meg őket, hogy különbséget tudjanak tenni szag alapján a a Parkinson-kórra pozitív és negatív illatminták között.

Arra már korábban rájöttek a kutatók, hogy a kutyák még a tünetek megjelenése előtt képesek különbséget tenni az egészséges és a beteg emberek faggyúmirigyének illata között. Egy brit jótékonysági szervezet már évek óta arra nevel kutyákat kölyökkoruktól kezdve, hogy különböző betegségeket és fertőzéseket időben felismerjenek.

Lisa Holt szerint ideális fajta erre a feladatra az angol masztiff.

Volt például egy angol masztiffunk, amely elég jól teljesített, és egy basset houndunk, amelynek viszont kihívást jelentett a feladat. Minden attól függ, hogy az egyes kutyák mennyire akarnak dolgozni a szag eredetének felfedezésén. Ezek a kutyák élvezik a szaglászást, és képesek önállóan dolgozni – magyarázta.

A képzési időszakban a kutyák összesen 320–340 alkalommal kaptak Parkinson-kórra pozitív személyektől faggyúmintákat. Arra is megtanították őket, hogyan jelezzék, ha baj van, például a mancsukkal vagy ugatással, amelyet minden kutya maga választhatott ki.

Végül olyan mintákra kellett reagálniuk, amelyekkel korábban még soha nem találkoztak. „Ekkor a 23 kutya együttesen átlagosan 89 százalékos pontossággal választotta ki a pozitív mintákat” – olvasható a tanulmányban. Tíz kutya kilencven százalék feletti pontosságot ért el. Az is kiderült, hogy a levodopával (a Parkinson-kórnál leggyakrabban alkalmazott gyógyszer) való kezelés a jelek szerint nem befolyásolta az eredményeket.

Kapcsolódó írásaink