Egészség

Több mint 15 ezerrel több véradás volt tavaly, mint az előző években

Az emlékév fő üzenete nem lehet más, mint a véradás fontosságára felhívni a figyelmet

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban; tavaly összesen 411 925-ször adtak vért, amely több mint 15 ezerrel több véradást jelent – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerdán az MTI-vel.

Több mint 15 ezerrel több véradás volt tavaly, mint az előző években
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Denis Charlet

Mint írták: tavaly 15 ezerrel több véradás történt, amely négyszázalékos emelkedést jelent a 2022-es évhez képest.

Közölték azt is, hogy az OVSZ az idei évet Kubányi Endre emlékének szenteli, aki száz évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Felidézték: Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést, az ország első véradó központját egy szobában alakította ki, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

A százéves évforduló alkalmából a vérellátó szolgálat országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni a magyarországi véradást megalapító orvos életéről és munkásságáról, a transzfuziológia történetéről, a vérellátás fejlődéséről.

Hozzátették: az emlékév kapcsán jelenik meg a Csak egy hős című dal, a kezdeményezéshez számos neves előadóművész csatlakozott.

Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontosságára felhívni a figyelmet, hiszen vér csak vérrel pótolható – emelte ki az OVSZ.

Kapcsolódó írásaink