Egészség

A szakértők megnevezték az ételt, amely rákot okoz

Népszerű ételek, de fel kell adni őket egészségünk érdekében

Tudományos kutatások megerősítik, hogy közvetlen kapcsolat van bizonyos ételek fogyasztása és a rák kialakulásának magas kockázata között – akár özven százalékkal magasabb esélyt is jelenthet azokhoz képest, akik nem esznek ilyen ételeket – írta a Hibiny.ru.

A szakértők megnevezték az ételt, amely rákot okoz
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

Amint azt több tanulmány is kimutatta, a sült ételek rendszeres fogyasztása a hasnyálmirigy funkciójának romlásához vezet. Ezek mintegy ötven százalékkal növelik a gyomorrák előfordulását.

A portál szerzői a különösen káros, rákhoz vezető termékek között nevezték meg azokat is, amelyeket a gyártási folyamat során erősen feldolgoztak. Ilyenek a kolbászok és a hús- és halcsemegék, gyorsételek. Az alkohol és az édes italok is szerepelnek a listán. A vörös húsok és a finomított szénhidrátok szintén.

Zuhra Pavlova endokrinológus a Telegram-csatornáján figyelmeztetett: „Ami a grillezett húst illeti, magas hőmérsékleten olyan vegyületek képződnek, amelyeket a tudósok a rákkeltés szempontjából veszélyesnek minősítenek.”

Kapcsolódó írásaink